BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.308,97
HABER /  SAĞLIK

İdrar testinde büyük ilerleme!

Amerikalı bilim insanları meme kanserinin erken teşhisini berlirleyebilen bir idrar testi geliştirdi.

Abone ol

Test ile ayrıca kanserin ciddiyeti de belirlenebilecek.

ABD'de kadınları sevindirecek bir haber geldi. Bilim insanları meme kanserinin erken teşhisini belirleyen bir idrar testi geliştirdi. ABD'deki Missouri Bilim ve Teknik Üniversitesi'nden Yinfa Ma, "P-scan" cihazıyla idrar örneğinde "pteridin" adı verilen bazı bileşenlerin birikiminin tespit edilebildiğini gösterdi.

Bu bileşenlerin (metabolit) her insanın idrarında bulunduğunu ancak fazla miktarda olmasının kanseri işaret ettiğini belirten Ma, miktarın hastalığın derecesini gösterdiğine dikkati çekti.

Dr. Yinfa Ma, meme röntgeni mamogramın hassas olmadığını belirterek, ilk evredeki bazı kanserlerin bu yöntemle belirlenemeyeceğini vurguladı.

Bilimadamı, yeni yöntemle hasta idrarını verdikten 10 dakika sonra sonucun alınabildiğine işaret ederek, cihazın işlevini kanıtlamak amacıyla daha geniş çaplı araştırmalar için kolları sıvadığını ifade etti.

Ma, meme kanserine yakalanan 300 hasta ve sağlıklı 100 kişinin katıldığı, geçen ay başlayan araştırmayı bu yıl içinde tamamlamayı umuyor.

Mercy'de hemotolog ve onkolog olarak görev yapan Dr. Roger Holden, bu çalışmanın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Erken teşhisin kanserle mücadelede önemli bir etken olduğunu söyleyen Dr. Holden "Eğer erken teşhis edebilirsek tedavi için de başarı elde etme şansımız daha artar" dedi.