BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.301,39

İdrar renginiz bu tonlardaysa dikkat

İdrar renginiz bu tonlardaysa dikkat

Bulanık, rengi değişik ve hatta kanlı idrar vücudunuzda bir şeylerin ters gittiğinin işareti olabilir. İdrar renginize bakarak vücudunuzda neler olduğunu anlamak için ipuçları toplayabilirsiniz.

İdrar renginiz bu tonlardaysa dikkat

Normal idrar rengi nasıl olmalı? Normal idrar rengi açık sarıdan kehribar rengine kadar çeşitlilik gösterir. İdrar, hücresel metabolizmanın ürettiği, vücuttan atılan steril bir sıvıdır. İdrarınızın görüntüsü yediğiniz yiyeceklerden, içtiğiniz içeceklerden veya geçirmekte olduğunuz hastalıklardan etkilenebilir. İdrara rengini veren ürokrom adından bir pigmenttir. İdrarınız koyu renkse (kehribar) bu çoğunlukla yeteri kadar sıvı almadığınıza işarettir. Bu durumda endişe etmek yerine daha çok sıvı, özellikle de su tüketmelisiniz.

İdrar renginiz bu tonlardaysa dikkat

Alkol aldığımızda idrar nasıl görünür? Bazı kişiler aşırı derecede alkol almış olmalarına rağmen idrarlarının neden açık renkte olduğunu merak ederler. Alkol vücuttaki idrar miktarını ve idrar yapma isteğini arttırır yani organlarınızdaki suyla birlikte önemli elektrolitleri de vücudunuzdan atmış olursunuz. Bu yüzden çok fazla alkol sizi hasta eder ve baş ağrısına sebep olur.

İdrar renginiz bu tonlardaysa dikkat

İdrar rengim neden su gibi? Aslında idrarınız ne kadar renksizse, o kadar sağlıklısınız demektir. Açık sarı ya da renksiz bir idrar vücudunuzun yeterli sıvıya sahip olduğunu gösterir, çok su içen insanların idrarı genellikle böyle olur. Fakat diğer yandan çok fazla su içiyorsanız, bu su zehirlenmesinin işareti de olabilir, dikkatli olunmalı. Çok fazla su içilmediği halde açık renkli idrar görülmesi bazen de diyabet habercisi olabilir.

İdrar renginiz bu tonlardaysa dikkat

Anormal idrar nasıl olur? Bazen idrarınız açık sarı-kehribar renk skalasının dışına çıkabilir. Böyle bir durum varsa, görebileceğiniz farklı idrar renkleri ve anlamları şöyle: