BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  GÜNCEL

İdlip için gözler Türkiye'ye çevrildi

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Suriye'de terörden temizlenen bölgelerin stabil hale gelmesi için Türkiye'nin devrede olduğunu, Dışişleri ve MİT'in bölgedeki muhataplarıyla görüşmeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen El Bab bölgesinin stabil hale gelmesi için Afrin’in terör unsurlarından temizlenmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı ve MİT'in bölgedeki çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Kaynak, çatışmasızlığın sağlanması için TSK'nın bölgede görev yapabileceğini belirtti.

Kahramanmaraş'ta konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen El Bab’da tahribatın çok fazla olduğunu, AFAD olarak Çobanbeyli, El Rai, Azez ve Mare hattında bütün enkazların kaldırıldığını kaydetti. Bölgede hayatın yavaş yavaş normalleştiğini belirten Kaynak, bayramlaşma için Suriye'ye geçenler için son tarihin 13 Temmuz olduğunu, dönmeyenlerin sayısının bu tarihte netleşeceğini söyledi.

"AFRİN’İN TERÖR UNSURLARINDAN TEMİZLENMESİ GEREKİR"

El Bab’da sivil hayatı yeniden inşa etmek ve hayatın normalleşmesine katkı vermek üzere Gaziantep ve Kilis Vali Yardımcılarının her bir yerleşim bölgesinin insani ve sivil faaliyetlerin koordinasyonu noktasında çalıştıklarını ifade eden Kaynak, şunları söyledi:

"El Bab’ın en yüksek hakim tepesi Akil Tepe’de bir jandarma üssü inşa ediyoruz AFAD olarak. Üssümüz tamamlanmak üzere. Dolayısıyla El Bab’ın da güvenliğini yine kendi jandarma ve polisleriyle sağlamak ve inşa ettiğimiz üs vasıtasıyla da bölgenin, El Bab’ın genel güvenliğini sağlamak durumundayız. Bölgenin stabil hale gelmesi için gayretler devam ediyor. Ancak bölgenin stabili hale gelmesi, benim şahsi fikrim Afrin bölgesinin teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekir.

"DIŞİŞLERİ VE MİT..."

Türkiye’nin gerek Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla gerek Milli İstihbarat Teşkilatımız vasıtasıyla muhataplarıyla bu husustaki çalışmalarımız sürüyor. Çünkü Astana’da yapılan görüşmelerde Türkiye’nin bu güvenli bölge fikri böylece hayata geçirilecek. İdlib bölgesinin güvenliğini de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlaması, o çatışmasızlığın da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından idame edilmesi beklentisi var. Bütün bunlar için Afrin bölgesinin hem Türkiye’nin sınır güvenliği bakımından Kilis ve Hatay sınırımızdalar. Hem bölgenin güvenliği bakımından Afrin bölgesinin terörden, teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekecek. Yoksa kimse ne Azez’in güvenliğini garanti edebilir, ne Mare’nin güvenliğini garanti edebilir, ne El Bab’ın güvenliğini garanti edebilir ne de İdlib’in güvenliği garanti edebilir. Türkiye’nin bu husustaki çalışmaları da sürmektedir."