BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.495,55
HABER /  GÜNCEL

İdlib'i kim vurdu? ABD'den flaş açıklama!

ABD, İdlib kentinde sivillerin ölümüne neden olduğu söylenen saldırıları Rusya tarafından gerçekleştirildiği yönünde kesin bilgi olmadığını açıkladı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin İdlib kentinde sivillerin ölümüne neden olduğu söylenen saldırıları Rus hava güçlerinin düzenlediği yönündeki iddialarla ilgili kesin bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Olayın araştırıldığını aktaran ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “İdlib’de neler yaşandığını hala araştırıyoruz. Kimin sorumlu olduğuna dair net bir bilgi elimizde yok” dedi. Kirby, ateşkes anlaşmasının uygulaması konusunda Rusya’yla birlikte çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. 

Beyaz Saray Basın Sekreteri Josh Earnest de günlük basın toplantısında İdlib’deki operasyonları Rusya’nın düzenlediği iddialarını teyit edemeyeceğini belirtmişti. “Gelen raporları onaylayamam” diyen Earnest, olayla ilgili araştırmaların sürdüğünü ifade etmişti.

O FOTOĞRAFLAR 6 ÖNCESİNE AİTMİŞ

Rusya’nın İdlib’e hava saldırısı düzenlediğini iddia eden Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) kullandığı fotoğrafların 6 ay önce Al Jazeera tarafından kullanıldığı ortaya çıktı.

Reuters haber ajansı, daha önce de yaptığı gibi SOHR’u kaynak göstererek Rusya’nın İdllb’de hava saldırısı düzenlediğini ve saldırılarda birçok sivilin hayatını kaybettiğini aktarmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Suriye'nin İdlib kentinde sivillerin ölümüne neden olduğu söylenen saldırıları Rus hava güçlerinin düzenlemediğini açıklarken; Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rus hava güçleri İdlib bölgesinde herhangi bir savaş görevi ya da hava saldırısı gerçekleştirmedi" ifadelerini kullanmıştı. 

İngiltere’nin Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da SOHR’un İdlib’deki bombardımana dair paylaştığı görsellerin 6 ay önce Al Jazeera tarafından kullanıldığı belirtildi.

​Görselin kullanıldığı Al Jazeera’nın 30 Kasım 2015 tarihli ve Diana Al Rifai imzalı haberinde de, Türkiye tarafından bölgede kurulan bir pastanenin Rusya tarafından hedef alındığı iddia ediliyordu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Rusya’yla ilgili asılsız çıkan ilk iddiaları bunlar da değil. ‘Muhaliflere’ yakınlığıyla bilinen ve İngiltere ile ABD tarafından finanse edilen sivil toplum örgütü daha önce de birçok kez Rusya’yı sivillere yönelik saldırılar düzenlemekle suçlamış ancak bu iddialarda ‘gerçekdışı’ görseller kullanıldığı defalarca kanıtlanmış ve Rus yetkililer de bu iddiaların mesnetsiz olduğunu kanıtlarla dile getirilmişti.