BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  GÜNCEL

İdlib'de çatışma! TSK'ya yeşil ışık yakan örgütten şok

İDLİB'den gelen günün son dakika haberi çatışma çıktığı bilgisi oldu. TSK'nın operasyona hazırlandığı İdlib'in kırsalındaki uzun namlulu silahlarla çatışma çıktı. Çatışma sesleri Reyhanlı'dan duyulurken ateş açanların Heyet Tahrir el Şam militanları olması hesapları karıştırdı.

Abone ol

SURİYE'nin İdlib kırsalında Özgür Suriye Ordusu ile bölgeyi kontrolü altında tutan Heyet Tahrir el-Şam militanları arasında çatışma çıktı. Heyet Tahrir El Şam örgütü TSK'ya yeşil ışık yakarken ÖSO'yu İdlib'de istemediğini ilan etmişti.

Son dakika gelişmesine göre, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Oğulpınar Karakolu'nun karşı tarafında bulunan İdlib kırsalında uzun namlulu silahlarla kısa süreli çatışma sesleri duyuldu.

Çatışmanın Özgür Suriye Ordusu ile Heyet Tahrir el-Şam arasında yaşandığı bildirildi.

Sabah saatlerinde çatışmanın yaşandığı İdlib'de bordo bereliler keşif faaliyetini sürdürürken, çatışma seslerinin duyulduğu sınırdaki evlere de Türk bayrakları asıldı. 

Heyet Tahrir El Şam örgütü ile ÖSO sorununu çözmek için İdlib sınırındakaki tampon bölgede yoğun bir görüşme trafiği yaşanmıştı. Bu görüşmelerde İdlib’te Afrin ve Şehba’ya yakın sınırların ÖSO’ya bırakılması konusunda anlaşılmıştı. Anlaşma üzerine de bu bölgedeki HTŞ silahlı grupları Darit İze kasabasına doğru çekilmeye başlamıştı. Anlaşma kapsamında HTŞ’nin silahlı grupları, açılacak koridor üzerinden Hama’nın kuzeyine geçecekti.

ÖSO’yu istemediler TSK alsın dediler : HTŞ, Fırat Kalkanı’na katılan ÖSO gruplarının Afrin sınır hattına yerleşmesine rağmen İdlib’te görev alması ve stratejik noktaları kontrol etmesini kabul etmiyor. HTŞ bu yerlerin TSK kontrolüne bırakılmasına ise onay verdi.

 İDLİB OPERASYONU NE KADAR SÜRECEK? TSK'nın İdlib operasyonu için belirlenen görev süresi 6 ay. Ancak eğer garantör ülkeler isterlerse bu süre uzayabilecek.

TSK BATISI RUSYA DOĞUSUNU ALACAK : Türk askeri İdlib'in batısında konuşlanırken Rusya askerleri de doğusunda kontrolü sağlayacak. Türkiye çatışmazlık bölgesi İdlib'de askeri gözlemci görevinde olacak.