BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,11
ALTIN 2.326,23
HABER /  GÜNCEL

İdlib haritası - İdlib nerede şu an kimin elinde?

İDLİB şu anda HTŞ denilen Heyet Tahrir Şam örgütünün elinde. Peki bu örgütü kim destekliyor, İdlib'de ne kadar nüfus var? İdlib haritasına bakın, bu önemli kent nerede ve Türk askeri neden oraya gidiyor?

Abone ol

İDLİB için Türkiye, Rusya ve İran ile anlaştı ve operasyon için düğmeye basıldı. Peki İdlib şu anda kimin elinde, Heyet Tahrir Şam örgütü neyin nesi, İdlib haritada nerede bulunuyor. İdlip operasyonu ile gözlerin çevrildiği Suriye şehri hakkında bilinmesi gerekenler;

İdlib nerede : Suriye’de yakın döneme kadar rejim karşıtı askeri gruplar ve muhalifler ile Beşşar Esed rejimi güçleri arasındaki en çetin çatışmalar İdlib'de geçiyordu. Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib Türkiye sınırında bulunuyor.

İdlib haritası : Hatay'ın karşı tarafında bulunan İdlib şu anda Esad rejimi karşıtı askeri gruplar ile bazı muhalif grupların kontrolünde bulunuyor.

TSK operasyonu kime karşı yapılıyor: Askeri ve diplomatik kaynaklar, TSK unsurlarının eyleminin harekat değil intikal olduğuna dikkati çekiyor. İntikal sırasında ve sonrasında yerel unsurlar veya Esed rejimiyle çatışma amaçlanmıyor. Ancak TSK hazırlıklarını, olası tüm güvenlik risklerini dikkate alarak yaptı.

Heyet Tahrir Şam örgütü Türk askerinin bölgeye intikaline karşı çıkan doğrudan bir açıklama yapmadı. Diğer taraftan, söz konusu grup ile bazı muhalifler, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinden gelmeye hazırlanan çeşitli Özgür Suriye Ordusu gruplarının İdlib’e girmesine karşı çıkıyor. Heyet Tahrir Şam, bölgeye gelmesi beklenen grupların ABD’den destek almasını gerekçe gösteriyor. TSK da bölgedeki hassas durumu değerlendirerek intikal için en güvenli şartların sağlanmasını bekliyor.

İdlib neden önemli? : Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu. İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı. Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi. Ateşkesin korunamaması durumunda Esed rejimi, İran destekli güçler ve Rusya’nın yakın dönemde İdlib’e yönelik büyük bir şiddet dalgası başlatmasına kesin gözüyle bakılıyor. Böylesi bir durumda milyonlarca kişinin Türkiye’ye girmek üzere sınıra yığılması bekleniyor.

İdlib'in nüfusu : Yerel sivil idare kayıtlarına göre İdlib’de 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus, yaklaşık 1,3 milyon da iç göçle gelmiş vatandaş barınıyor. TSK’nın İdlib’de ateşkesin korunması amacıyla başlatacağı intikal, sivillerin güvenle barınmasını sağlayacağı için, olası göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

İdlib’in PKK tehdidiyle ilgisi ne? : İdlib ilinin kuzeydoğu ucunda yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011’den bu yana terör örgütü PKK/PYD’nin işgalinde. Örgüt, ülkenin kuzeyinde, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e çıkabileceği bir koridora kavuşmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda. Türkiye’nin Astana anlaşması çerçevesinde İdlib içerisinde oluşturacağı askeri hat, aynı zamanda Afrin’deki terör örgütünün İdlib’e yayılmasının önünde güvenlik duvarı halini alacak.