BIST 9.136
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,86
HABER /  POLİTİKA

İçki gibi sigara ruhsatı olabilir mi?

Kapalı alanlarda sigara yasağından sonra içki gibi sigara içirten işletmelere de ruhsat verileceği beklentisine komiteden yanıt var

Abone ol

Bar ve lokantalarda başlayan sigara yasağından sonra içki gibi sigara ruhsatı verileceği beklentisine giren işletmelere Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesinden kötü haber geldi. Sigara ruhsatı kesinlikle söz konusu olmayacak.

Ulusal Komiteden yapılan açıklamada, “Kapalı alanda sigara içilmesi içmeyenlerin kanser ve kalp krizi riskini yüzde 25–30 oranında arttırır. Bütün bilimsel kanıtlar sağlık zararlarını ortaya koymuşken, para vererek başkalarının sağlığını tehdit etmek, etik, yasal ve ahlaki olamaz” denildi.

GERİ ADIM YOK

Bu tür söylentilerin yayılmasından sigara endüstrisini sorumlu tutan Komitenin açıklamasında ayrıca şu değerlendirmeler yapıldı:
“Ülkemizin imza attığı Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi 8. Maddesi gereği çıkarılan bu kanunun değişmesi mümkün değildir. Kanunun çıkmaması için çaba gösteren sigara endüstrisi, yasanın uygulanmaması için de olağanüstü girişimlerde bulunmaktadır. Komitemize yapılan çok sayıda şikâyette ihlallerin teşvik edildiğini öğrenmekteyiz. Kanunun zarar ettireceği tek endüstri sigara endüstrisidir. Bilimsel çalışmalar, hiç bir havalandırma sisteminin ve filtrenin akciğerlere ulaşan sigara dumanı taneciklerini temizlemediğini ortaya koymuştur. Havalandırma ve filtre uygulanması bir sigara endüstrisi taktiği olarak literatüre geçmiştir. Havalandırma taktırıp fazla vergi ödeneceği asılsız haberlerine inanılmamasını özellikte vurgulamak isteriz. Kanunun geri alınacağı veya esnetileceği düşüncesi vakit kaybıdır ve hazırlık sürecinin gecikmesine yol açar.”