BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,71
ALTIN 2.487,26
HABER /  GÜNCEL

İşte büyükşehir belediyesi olacak 13 il!

13 yeni büyükşehir belediyesi kurulmasının yolunu açacak yasa taslağı tamamlandı

Abone ol

Sanayisi gelişmemiş, vergi gelirinden aldığı pay az olan büyükşehir belediyelerine daha fazla para aktarılacak.

İçişleri Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı 16 yeni büyükşehir belediyesine ek olarak 13 ilin daha bu kapsama alınmasına ilişkin yasa taslağı tamamlandı.

Taslak, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Hükümet, nüfusu 750 bini geçen 13 ilin büyükşehir olmasının önünü açacak düzenlemeyi Meclis temmuz ayında tatile girmeden yasalaştırmayı planlıyor.

BÜYÜKŞEHİR OLACAK İLLER:

Son nüfus sayımında nüfusları 750 bini geçen
*Aydın,
*Denizli,
*Muğla,
*Tekirdağ,
*Trabzon,
*Şanlıurfa,
*Kahramanmaraş,
*Balıkesir,
*Van,
*Manisa,
*Hatay,
*Malatya
*Mardin'in büyükşehir olması bekleniyor.

GELİRİ AZ OLANA ÇOK PARA

Taslağa göre bir ilin sınırları aynı zamanda belediye sınırı olacak. İl sınırları içindeki tüm ilçe ve belde belediyeleri il ya da varsa büyükşehir belediyesine bağlı olacak. Taslakta belediye gelirlerini arttırmaya yönelik bir takım önlemler yer aldı. Büyükşehirlerin genel bütçe gelirlerinden aldıkları yüzde 5'lik pay yüzde 6'ya çıkartılacak. Belediyelerin bütçe vergi gelirlerinden aldığı payın dağıtımında yeni kriterler devreye sokulacak. Para "coğrafi zorluk kıstası ile gelişmişlik düzeyine" göre belediyelere aktarılacak. Bunun için de Robin Hood modeli benimsendi. Yani sanayisi gelişmemiş, vergi geliri düşük olan büyükşehir belediyelerine daha fazla kaynak aktarılacak. Aynı zamanda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki belediyelere de vergilerden daha fazla kaynak aktarılması gündeme gelecek. Bu arada geçen yıl belediyelerin vergi gelirlerinden aldığı pay yaklaşık 24 milyar lira gerçekleşmişti.

ÇARPIK KENTLEŞME ÖNLEMİ

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; Ulaşım dışındaki altyapı, yol gibi bütün hizmetler ana belediye tarafından planlanacak ve gerçekleştirilecek. İmar kararları için de aynı uygulama geçerli olacak. İmar yetkisi, değişiklikleri il ya da büyükşehir belediyesinin kararı ile yapılabilecek. Bu yolla çarpık kentleşme ve gecekonduların önüne geçilmeye çalışılacak. İl sınırları içinde imar bütünlüğü de sağlanacak. Bir ilçede 4, diğerinde 14 katlı evler yapılmayacak. Ana belediye bölgenin özelliklerine göre bir planlama yapacak.