BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39

İçimizdeki Katil-ler

Hepimiz ağzı silahlı birer tehdidiz! İçimizde büyüttüğümüz yetişkine göre değişiyor dilimizden doğacak olan. Huzur da verebiliyoruz zehir de yaşamımıza bir şekilde eklenenlere.

Katil, Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlük’te “İnsan öldüren kimse, cani” olarak tanımlanıyor. Bu tanımı esas aldığımızda katil olmadığımız için derin bir nefes alabilir ve dilden bir şükürle yaşamımıza mutlu mesut devam edebiliriz. Zira burada bahsedilen katletme biçimi, bir kişiyi bedenen ortadan kaldırma, fiziksel olarak varlığını sürdürmesini imkânsız hale getirmedir. Yani somut ve aklı başında her insan tarafından algılanabilen ve tereddütsüz kötü ve korkunç olduğuna hükmedilebilen bir eylem söz konusudur. Bu tür eylemlerin toplum nezdinde de hukuk nezdinde de cezası bellidir ve uygulanabilirdir.

Dil katillerinin tanımı yoktur oysa sözlüklerde. İstendiğinde dünyanın en tehlikeli ve en korkunç silahı olabilecek dile, beşeri âlemde vücut bulmuş her insan sahiptir. “Dilin kullanım kılavuzu” diye bir şey de yoktur üstelik. İçinde büyüdüğümüz aile, genetik miras, aldığımız eğitim, büyüdüğümüz çevre, havasını teneffüs ettiğimiz toplum; her biri dili kullanma yetisi ve amacı üzerinde etkili unsurlardır. Sonrası tüm bu unsurların sentezinden mürekkep olan bireyin kendi iradesi ile yürümeyi seçeceği yola bağlıdır.

Her gün onlarca yaralanma görüyorum çevremde. Evde, işte, sokakta, yolda, restoranda, kafelerde; kısacası insanın yer aldığı her yer ve zamanda. Kendim de nasibimi alıyorum bu yaralanmalardan. Kan revan içinde ruhlar. Kan revan içinde ruhum. Kimseler görmüyor ya da yalnızca kalbi ve ruhu bu yaralanmaları görecek kadar incelmiş olanlar görüyor. Yaralanma sayısı öyle büyük ki, bu yaralanmaları gören-görebilen az sayıda kişi iyileştirmeye yetmiyor.

Bu alanda hizmet veren devlet kurumları ve ülkemizde son yıllarda sayısı hızla artan özel psikiyatri merkezleri, bu yaralıları iyileştirmek için canhıraş çalışıyor. Bu kurumlardan herhangi birine gidip bir saat oturun, ne çok insanın şifa aradığını göreceksiniz. Bir de iyileşemeyecek derecede yaralanmış olanlar var. Onlar, yürüyen bir bedenin içinde sürüklenen ölüler! İyi de tüm bunların sorumlusu-sorumluları kim? Kim öldürüyor bedenden önce ruhları?

Siz, biz, o, ben hepimiz! Hepimiz ağzı silahlı birer tehdidiz! İçimizde büyüttüğümüz yetişkine göre değişiyor dilimizden doğacak olan. Huzur da verebiliyoruz zehir de yaşamımıza bir şekilde eklenenlere. Bu nedenle iyi eğitmeliyiz bize verilen bilinci. İyi ve doğru bilgilerle beslemeliyiz aklımızı ve kalbimizi. İyi ve doğru bilgilerle beslemeliyiz bize verilen birer emanet olan çocuklarımızı. Aksi halde elimize kan bulaşmasa da dilimize kan bulaşabilir haberimiz olmadan.