BIST 9.638
DOLAR 32,50
EURO 34,63
ALTIN 2.480,12
HABER /  GÜNCEL

İç Güvenlik Paketi'nde revizyon!

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, tasarının geri çekilen maddelerinden 17'si daha metinden çıkarıldı.

Abone ol

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, "İç Güvenlik Paketi"nin geri çekilen maddelerinden 17'si daha metinden çıkarıldı.

Görüşmelerde değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, İç Güvenlik Paketi'ne yönelik itirazlarından dolayı kendilerine, "Bonzai ile molotofla mücadeleye mi karşı çıkıyorsunuz?" şeklinde, özellikle sosyal medyada ithamlarda bulunulduğunu, bunun bir aldatmacadan ibaret olduğunu söyledi. Toprak, "Sanki bonzai ve molotof Türkiye'de şu an serbest mi? Gösterilerde ateşli silah kullanmak serbest mi ki böyle bir tasarı geliyor" diye sordu. Toprak, tasarının toplantı ve gösteri hakkını, özgürlükleri kısıtladığı için karşı çıktıklarını ifade etti.

İktidar sözcülerinin, söz konusu tasarıyla ilgili, "batıda da böyle düzenlemeler var" dediğini belirten Toprak, "Batı demokrasilerine ulaşalım da bizde de bu düzenlemeler olsun. Ayrıca batı ülkelerinde böyle düzenlemeler yok" dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, demokrasi ve hukuk devleti sağlanmadan kalkınmanın da sağlanamayacağını, çünkü belirsizliğin hakim olacağını kaydetti. Demokrasiyi getirecek düzenlemelere ihtiyaç olduğunu anlatan Serindağ, bu kapsamda, tasarının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddelerinin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Serindağ, tasarıdan çıkarılması gereken maddelerin Genel Kurul'da kabul edilen maddeler olduğunu, ancak bunun yerine, topluma nefes aldıracak düzenlemelerin tasarıdan çıkarılmak istendiği dile getirdi.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, İç Güvenlik Paketi'ne 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bile karşı çıktığını, tasarının yeniden ele alınması gerektiğini söylediğini ifade etti. Öner, "Sizlerde neden yeniden değerlendirme düşüncesi yok? Niye kulaklar kapalı? Neden tekriri müzakere konusu ele alınmıyor? Bu tasarıda çok adaletsiz hükümler var. Sapanla bir gösteriye katılmak bu kadar ağır yaptırıma tabi tutulabilir mi? Bir gösteride yanında sapan getirmiş ama kullanmamış olabilir" diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, AK Parti'li üyelerin muhalefetin önerilerini dikkate almadığını savunarak, "Muhalefet hangi öneriyi dile getirirse getirsin, iktidar partisi tasvip etmedikçe gerçekleşme şansı yok" dedi.

Türkoğlu, tasarıda yer alan düzenlemeye ilişkin, sentetik uyuşturucular konusunda komisyona bir uzmanın davet edilmesi talebinde bulunduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini kaydetti.

Türkoğlu, tasarının komisyona çekilen maddelerinden çok Genel Kurul'da kabul edilen maddelerinin "arızalı" olduğunu savunarak, kabul edilen söz konusu maddelerin yeniden görüşülmesini istediklerini söyledi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, İç Güvenlik Paketi ile milletin çelik bir korseye sokulmak istendiğini, ancak milletin bu korseye sığmayacağını ifade etti. Yeniçeri, tasarının "kaos yasası" olduğunu, toplum üzerindeki baskının artırılmak istendiğini ileri sürdü.

Komisyonun bugünkü görüşmelerinde de muhalefet milletvekilleri söz hakkı ve konuşma süresine ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Komisyonda bugün, tasarının 91. maddesinden itibaren 17 maddesi daha metinden çıkarıldı. Böylece tasarının komisyona geri verilen maddelerinden toplam 39'u metinden çıkarılmış oldu.

Görüşmelere yarın saat 14.30'da devam edilecek.