BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.437,39
HABER /  GÜNCEL

İç Güvenlik Paketi: Meclis'te yine tekmeli ve yumruklu kavga

TBMM'de İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin üçüncü gününde de tekmeli, yumruklu kavga yaşandı. Meclis, tasarıyı kanunlaştırmak için 28 Şubat-1 Mart hariç her gün saat sınırlaması olmadan çalışmaya devam edecek.

Abone ol


TBMM'de İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin üçüncü gününde de tekmeli, yumruklu kavga yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Osmaniye Milletvekili Suat Önal'ın itmesi nedeniyle stenografların geçiş yaptığı merdivenlerden düştü.

Meclis'teki kavga, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na sarf ettiği söz üzerine başladı.

Tanrıkulu, oturumu yöneten AKP'li Başkanvekili Sadık Yakut'un kendisine "yazıklar olsun" dediğini belirterek söz istedi.

Tanrıkulu konuşma yapmak için kürsüye yürürken AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın, "Her şeyi söyleyeceksiniz, gelip konuşacaksınız, biz de hiçbir şey demeyeceğiz öyle mi" dediği duyuldu.

Tanrıkulu bunun üzerine kürsüyü bırakarak Ünal'a doğru yürüdü.

AKP'li milletvekillerinin kürsüye doğru koştuğunu gören muhalefet milletvekilleri de hızla yerlerinden kalktı. Başkanlık Divanı'nın önünde tekme ve yumruklarla kavga başladı.

'Allah, çocuklarına bağışladı'

Karşılıklı kavga ve yumruklaşmalar yaklaşık 10 dakika kadar sürdü. Parti yöneticilerinin yoğun çabasıyla kavga sona erdi.

Merdivenlerden düştüğü sırada Düzgün'e ilk yardım edenler arasında yer alan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, gazetecilere, "Hayatımda böyle şey görmedim. Allah çocuklarına bağışladı. Dördümüzü, beşimizi daha oradan atmaya çalıştılar. Engellemek birkaç yumruk salladım. Bazılarını ancak öyle kurtardık" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala da CHP grup yöneticilerine gidip geçmiş olsun dileğinde bulunarak gerginliği yatıştırmaya çalıştı.

Birkaç kez verilen aranın ardından Genel Kurul'da, muhalefet ve iktidar partisine mensup milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar devam etti.

TSİ 02:00'ye doğru, AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın'ın "Bu pakete sadece suç işlemeye eğilimi olanlar karşı çıkar" benzeri sözleri üzerine muhalefet partilerine mensup milletvekilleri toplu halde "sataşma var" diyerek söz istedi.

Söz isteyenlerin sayısının çokluğu nedeniyle Meclis Başkanvekili Yakut, 20 Şubat Cuma günü TSİ 14:00'te yeniden toplanılması için oturumu kapattı.

Böylece tasarının geneli üzerine konuşmalar dahi tamamlanamadığı için maddelerinin görüşmelerine geçilemedi.

Tüm gün neler yaşandı

TBMM Genel Kurulu'nda, AKP'nin yasalaştırmak için ısrar ettiği, muhalefetin ise "toplumsal barışı engelleyeceğini" savunarak itiraz ettiği 'İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine 19 Şubat Perşembe günü TSİ 14:00'te başlandı.

Genel Kurul açılmadan önce iktidar ve muhalefet kulisinde ortak gündem, 17 Şubat Salı günü yaşanan ve 5 muhalefet milletvekilinin yaralandığı kavgaydı. AKP, muhalefet partilerini, muhalefet ise iktidar partisini suçlamaya devam etti. Genel Kurul'a bu gerginlikle başlandı.

Muhalefetin, paketin yasalaşmaması için 17 Şubat Salı gününden bu yana gösterdiği çaba ise sürdü. Muhalefet, Genel Kurul açılır açılmaz 'yoklama' istedi.

Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, izin vermeyince tansiyon bir anda yükseldi. Yakut'un "gerek görmediğini" açıklaması üzerine muhalefet milletvekilleri uzun süre itirazlarını dile getirdi.

Muhalefet, gündem dışı konuşmalar için kürsüye çıkmayınca AKP adına gündem dışı konuşmalara geçildi. CHP, MHP ve HDP'li vekiller, sıralara vurarak kürsüdeki vekilin konuşmasını uzun süre protesto etti.

Önceki görüşmelerde olduğu gibi grup önerileri, usul tartışmaları ve gündemi değiştirme girişimlerinin ardından tasarının geneli üzerine görüşmelere ancak akşam saatlerinde geçildi.

Muhalefet, tasarının, TBMM İçtüzüğü ve Anayasa'ya hem şekil yönünden hem de içerik yönünden aykırı olduğunu savundu.

Muhalefetin itirazları üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın paketi, "Özgürlüklerin korunması paketi" olarak niteledi. Aydın'ın bu sözlerine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Muhalefetten Çiçek'e şikâyet

Genel Kurul'da gündüz saatlerinde görüşmeler sürerken muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten randevu istedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TSİ 16:30'da Çiçek'le bir araya geldi.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmede muhalefet grup başkanvekilleri, 5 milletvekilinin yaralandığı olayı anımsattı ve kavgaya karışan ve tokmakla milletvekillerine vuran AKP'li vekiller hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Genel Kurul'da "sağlıklı çalışma ortamının kalmadığını" savunan muhalefet temsilcileri, Çiçek'e, yönetim tarzları nedeniyle AKP'li Meclis Başkanvekilleri Ayşenur Bahçekapılı ve Sadık Yakut'u da şikayet ederek "gerekenin yapılmasını" talep ettiler.

Meclis Başkanı Çiçek'in ise "Gerekli uyarıyı yapacağım" dediği öğrenildi.

Kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen tasarı, 132 maddeden oluşuyor ve "Temel kanun" olarak 5 bölüm halinde görüşülmesi planlanıyor.

Meclis, tasarıyı kanunlaştırmak için 28 Şubat-1 Mart hariç her gün saat sınırlaması olmadan çalışmaya devam edecek.

Muhalefetin ise tasarının yasalaşmasını engellemek ya da geciktirmek için grup önerileri, usul tartışmaları benzeri girişimlerle Meclis İç Tüzüğü'nün kendilerine tanıdığı hakları sonuna kadar kullanması bekleniyor.