BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İç Güvenlik Paketi atom bombasıdır!

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Ayaş'ta polis tarafından ekip otosuna bindirilip kelepçe takıldıktan sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden kameraman Yılmaz Koçyılmaz'ın eşi Eda ve babası Halit Koçyılmaz ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Başbakan biz sana söylüyoruz; bu İç Güvenlik Paketi atom bombasıdır. Senin elinde patlar. Bu pakete karşı CHP, Meclis'te her türlü mücadeleyi en etkin şekilde verecektir" dedi.

Türkiye'de sıklıkla polis şiddeti yaşandığını, İç Güvenlik Paketi'nin yasalaşması halinde ise bu şiddetin artacağını ileri süren Gök, kişi güvenliği, hürriyeti ve yaşam hakkından söz edilemeyeceğini savundu.

Polislerin tasarı yasalaşmış ve düzenlemedeki haklar kendilerine verilmiş gibi bir anlayış içinde hareket ettiklerini ifade eden Gök, "Elbette bu cürette bizzat Başbakan tarafından veriliyor. Başbakan İç Güvenlik Paketi ile ilgili olarak Genel Başkanımıza, diğer muhalefet partilerine haksız saldırılarda bulunuyor ve kendi yarattığı, neredeyse azmettirdiği bu mağduriyetlerin hesabının sorulmayacağını zannediyor" diye konuştu.

Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan çıkıyor meydanlarda, mitinglerde keyif alırcasına söylüyor. Yazıklar olsun sana Başbakan. Bir başbakanın görevi yurttaşlarını korumaktır. Modern toplumlarda insan haklarında varılan sonuç şudur; devlet bireye karşı korunmayacaktır, birey devlete karşı korunacaktır."

Mevcut yasalarda kamu güvenliğini sağlamak için gerekli tüm düzenlemelerin bulunduğuna işaret eden Gök, iktidarın paketin yasalaşmasının kamu düzeninin sağlanması için gerekli olduğu söyleminin yanlış olduğunu belirtti.

Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu iktidar, iktidara yeni gelmiş bir parti değildir. Bu iktidar 12 yıldan fazla zamandır ülkeyi yönetmektedir. Şimdi ben kamu otoritesini sağlayacağım diye bir iddiada bulunamaz. 13 yıldır sen hükümet olarak ne yaptın? Eğer kamu otoritesini elden kaçırdıysan senin istifanı vermen gerekir. Sen otoriteyi kaybettiysen biz ne yapalım? Kamu otoritesini terk etmişler, şimdi bizi güya kamu otoritesi kuracağız diye aldatmaya kalkıyorlar. Yok öyle yağma. Bu iktidar getirmek istediği İç Güvenlik Paketi ile Türkiye'ye bir atom bombası atıyor. Bu atom bombasıyla yargıç güvencesi ortadan kalkıyor, polislere, valilere keyfi gözaltılar, aramalar ve tutuklama yetkisi veriliyor."

Polise verilen yetkinin hiçbir demokratik ülkede kabul edilemeyecek boyutta olduğunu, herkesin makul şüpheden dolayı gözaltına alınabileceğini işaret eden Gök, iktidarın bir algı operasyonu yapmaya çalıştığını söyledi.

İktidarın barışçıl gösterileri bile engellemek istediğini, şartların giderek ağırlaştırarak, savcıyı, hakimi bile devre dışı bıraktığını ileri süren Gök, "Ey Başbakan biz sana söylüyoruz, bu İç Güvenlik Paketi atom bombasıdır. Senin elinde patlar. Bu pakete karşı CHP, Meclis'te her türlü mücadeleyi en etkin şekilde verecektir" dedi.

Baroların, sivil toplum örgütlerinin pakete karşı ayağa kalktığını kaydeden Gök, "Türkiye'de hangi suçun cezası yok ki böyle bir düzenlemeye gidiliyor?" diye sordu.

CHP olarak bu düzenlemeye geçit vermeyeceklerinin altını çizen Gök, tüm vatandaşların hakkını, hukukunu koruyacaklarını belirtti.

Paketin yasalaşması halinde ortaya çıkacak tabloyu tahayyül dahi etmek istemediğinin vurgulayan Gök, şunları kaydetti:

"İktidar partisi çoğunluk oylarıyla yasayı geçirir ve seçimlere kadar uygulama şansı bulursa Türkiye'de artık seçimlerin güvenliği dahi tehlikeye girer. Partilerin yapacakları her türlü yasal gösteriye dahi polis kendisinde hak bulur ve iktidarın borazanı olarak seçimlerin meşruiyetine gölge düşürecek her türlü uygulamanın içinde olur. Polis daha yasa çıkmadan bu kafada. Polis diyor ki 'Başbakan nasıl olsa benim arkamda. İnsanları öldürsem de, yaralasam da arkamda. Ben niye korkayım ki, hesap zaten sorulmuyor' diyor. Gezi olaylarında hangi polisten hesap soruldu? Berkin Elvan'ın katillerinden hesap mı soruldu?

Tüm toplumumuza çağrıda bulunuyoruz, bütün muhalefet partileri, sivil toplum, bu yasaya karşı herkes meşru direnme hakkını kullanacaktır. Ben barışçıl gösteri yaparım. Bunu engellemeye çalışan polise karşı da en meşru direnme hakkımı kullanırım."

Yılmaz Koçyılmaz'ın daha yasa çıkmadan, polisin herhangi bir suç unsuru olmamasına karşın kelepçeli müdahalesine uğradığını ifade eden Gök, "Bir hiç uğuruna bir ailenin hayatı karartıldı. Ortada bir suç yok. Ortada bakan çocukları gibi malı götürüp ayakkabı kutularına yerleştiren yok, adam kesen yok. Hangi hakla takıyorsun sen bu kelepçeyi, hangi yasa veriyor sana bu hakkı? Ama polis biliyor, yasa olmasa da o hakkı Başbakan veriyor ona. Davutoğlu, Sayın Başbakan sana sesleniyorum; var mı böyle bir hakkın? Çık ortaya hesap ver bu aileye." diye konuştu.

Devlet yetkililerinin aileyi başsağlığı dilemek için bile aramadığını söyleyen Gök, "Gereğini yapıyorlar. Nasıl yapıyorlar biliyor musunuz? Polisi aklayan, kollayan tutanaklarla daha baştan ailenin zaten üzüntülü olan hayatına üzüntü katmaya devam ediyorlar. Hanginiz ailenin acısını paylaştınız? Paylaşamazsınız. Çünkü o polise o yetkiyi siz verdiniz. O yetkinin arkasında siz varsınız. Azmettiricisi sizsiniz. Siz suçlusunuz" dedi.

Daha sonra söz alan Yılmaz Koçyılmaz'ın eşi Eda ve babası Halit Koçyılmaz söz alarak gözyaşları içinde yaşadıklarını anlattılar.

Eşinin neden kelepçelendiğini soran Eda Koçyılmaz, "Öleceğini bile bile bunu neden yaptınız? Biri çıkıp bana bunun hesabını vermek zorunda" ifadesini kullandı.

Baba Koçyılmaz ise oğlunun kameraman olduğunu ve bir çok basın kuruluşunda görev yaptığını hatırlatarak, "O sizlerden biriydi. Bir çoğunuz tanırdınız. Kaçakçılık mı yaptı, para mı çaldı, kimin canına kıydı? Ben Sayın Başbakan'dan oğlumu istiyorum. Sorumlulardan hesap sorulmasını istiyorum" dedi.

Halit Koçyılmaz, olayın peşini bırakmayacağını gerekirse Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'ne kadar gideceklerini söyledi.

Daha sonra tekrar söz alan Gök, "Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a sesleniyorum; kendi yurttaşınızın acılarını paylaşmak aklınıza gelmiyor mu? Bu nasıl vicdansızlık, aymazlıktır. Sayın Başbakan bu yasa atom bombası. Daha konuşulduğu ortamda polisin yaptığını bak" dedi.

Gök, iktidarın ülkedeki iç barışı korumak için tasarıyı çekmesini de istedi.