BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
GÜNCEL

İbrahim Kalın'dan önemli açıklamalar: Yakında başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin konularda açıklama yaptı. Kalın, Münbiç'te ABD birlikleriyle ortak devriye için çalışmaların yakında başlatılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin konularda açıklama yaptı. Kalın, Münbiç konusunda ABD'ye seslenirken, İdlib operasyonu hakkında Rusya ile varılan anlaşmanın detaylarını anlattı. MİT ve TSK'nın sınırötesi operasyonlarının devam edeceğinin bilgisini veren Kalın, Katar'ın hediye ettiği uçakla ilgili de konuştu. İşte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın açıklamasından satır başları:

MÜNBİÇ'TE ORTAK DEVRİYE
-ABD ile vardığımız Münbiç mutabakatının uygulanması büyük önem arz ediyor. 48 devriye çalışması yapıldı, ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. Çok yakın bir zamanda da müşterek eğitim ve devriye faaliyetleri başlayacak.

İDLİB MUTABAKATI
-İdlib'de silahlardan arındırılmış 15-20 kilometrelik derinlik alanının nasıl oluşturulacağı, diğer terör unsurlarının buradan nasıl çıkartılacağı ya da pasifize edileceği, silah bıraktırılacağı konularında MİT, TSK, Özel Kuvvetler, koordinasyon içerisinde Ruslarla birlikte bunu sahada çalışıyor.

ABD'YE MÜNBİÇ MESAJI
-Münbiç yol haritasının planlandığı şekilde, herhangi bir gecikme olmadan uygulanmasını beklediğimizi ifade ediyoruz.

İDLİB'DE İKNA NASIL OLACAK?
-Bunun yolu ikna olur pasifize olur başta yöntemler olur ne gerekiyorsa o olur. Ne o bölgede nede başka yerlerde terör unsuru olmasına müsade etmeyiz. Amacımız sivilleri korumak.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE AÇIK UYARI
-Reyhanlı hadisesinde olduğu gibi 1 yıl sonra da 3 yıl sonra da 5 yıl sonra da olsa Türkiye'ye karşı suç işleyenler mutlaka ama mutlaka adaletin önüne çıkartılacaktır. Buradan bütün terör örgütlerine bu açık ve net bir uyarı olarak ifade etmek istediğimiz bir husustur.

İDLİB GÖZLEM NOKTALARI
-Sayı ile ilgili değil ama takviye noktasında gerekli adımlar bundan sonra da atılmaya devam edilecek.

ABD ZİYARETİ
-Sayın Cumhurbaşkanımız pazartesi günü BM Genel Kurulu'na hitap edecek. Birçok ikili görüşmesi olacak. Yaklaşık 3,5-4 günlük programda yoğun bir diplomasi trafiği olacak. 

BERLİN ZİYARETİ
-Bu ziyarete olumlu yaklaşıyoruz. Pozitif bir gündem ile gidiyoruz. Maliye Bakanımız da görüşmeler yapacak. Alman tarafının iyi hazırlık yaptığını görüyoruz. Bu ziyaretin ilişkiler için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. 

FETÖ FİRARİLERİ
-Türkiye Cumhuriyeti devletinin nefesini enselerinde hissetmeye devam edecekler. FETÖ'nün rahat nefes almasına Türkiye Cumhuriyeti izin vermeyecektir. Bunu herkes bilsin.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI
Dün hazine ve maliye bakanımızın açıkladığı yeni ekonomi programıyla ilgili bir cümle ifade etmek istiyorum. Dün sayın bakanımız hedefleri belli olan bir program açıkladı. Yeni büyüme hedefleri ortaya koydu ve 3D şeklinde formüle edilen bir çerçeveyi ortaya koydular. Dengelenme, disiplin ve değişim. Bunun neticelerinin  de olumlu olduğunu görüyoruz, piyasalar tarafından olumlu şekilde algılandığını görüyoruz. Bu programda disiplinli şekilde uygulanmaya devam edecek.

KATAR'IN HİBE ETTİĞİ UÇAK 
- Sayın Cumhurbaşkanımızın da Tahran dönüşüydü galiba, gazetecilere yaptığı açıklama vardı. Burada Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesinden çıkan bir lira bile yok. Bu Türkiye ile Katar arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur. 

BAHÇELİ'NİN GÖRÜŞÜNÜ SAYGIYLA KARŞILIYORUZ
Sayın Bahçeli’nin görüşünü saygıyla karşılıyoruz elbette. Bu envantere girmiş bir uçaktır. Devletin envanterindeki diğer unsurlar nasıl hizmet ediyorsa, o şekilde hizmet edecektir.

BAHÇELİ'NİN İSTANBUL AÇIKLAMASI
- İttifakın ruhuna sadık bir şekilde seçimlere doğru planlar yaptıklarını göstermesi açısından bu açıklamayı biz memnuniyetle karşılıyoruz.

-(Erdoğan-Bahçeli görüşmesi) Muhtemelen ABD dönüşü tekrar böyle bir gündemimiz olabilir.

SOSYAL YARDIMLAR KESİLECEK Mİ?
Dün hazine ve maliye bakanımız açıkladı. Ben kıdem tazminatıyla ilgili öyle bir açıklama çıkarmadım. İkinci kısmıyla ilgili de sosyal yardımların kesilmesiyle ilgili bir formülasyon yok orada ama dengelenme, disiplin ve değişim ilkeleri çerçevesinde bu ekonomik yeniden yapılandırmanın birçok alana uygulanacağını, tasarruf tedbirleri çerçevesinde bu ilkelerin hayata geçirileceğini ifade etmek isterim.

Sitene Ekle