BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

IBMin ilk bilgisayarı

IBM 5150'nin, 4.77 MHz Intel 8088 mikroişlemcisi ve 16 kilobyte belleği vardı.

Abone ol

IBM uzmanları, ilk kişisel bilgisayar prototipini geliştirmek üzere çalışmalara 1980"de başladı. IBM uzmanlarının danıştığı ve fikir aldığı şirketler arasında o zamanlar bir "start-up" olan Microsoft da vardı. Microsoft yönetimi sonraki yıllarda IBM"e mevcut kalıpların dışına çıkmaları gerektiğini mesajını verdiklerini açıklamıştı. Nitekim, IBM bilgisayarları Microsoft işletim sistemlerini kullanıyordu.

IBM uzmanları geleneklerin dışına çıkarak, yeni bilgisayarda IBM dışı parçalar da kullanmaya yöneldiler. İşletim sistemi ve yazılımlar için dışardan yazılım şirketleriyle çalışıldı. IBM"in ArGe bölümü adeta bağımsız bir firma gibi donanım firmalarından parça aldı. IBM uzmanları bir yıl içinde masaüstü prototipini oluşturdu. Prototip IBM merkezinde o zamana kadar üretilen en hızlı makineydi.


İLK YIL 200 BİN ADET SATILDI
Bilgisayar pazarda büyük ilgiyle karşılandı. IBM"in ilk PC"si 1.565 dolardan satılıyordu, bu rakam 2006 yılı rakamlarıyla 3.500 dolara tekabül ediyor. Bilgisayar mağazalarında müşteriler 1000 dolarlık ön ödemeyi daha ilk günden yatırdığında, yeterli stoğu olmayan yetkilileri ürün için birkaç hafta sonraya tarih veriyordu. Ağustos 1982"ye kadar IBM, 5150 modelinden 200.000 adet satmayı başarmıştı.
IBM 5150'nin anakartı.

Kişisel bilgisayar olarak adlandırılan, bireysel tüketiciye ve evde kullanıma yönelik bilgisayarlar IBM"in çıkardığı modelden önce de bulunuyordu. İlk Kişisel Bilgisayar (Personel Computer) terimi 1972"de Xerox"un bir bilgisayarı için kullanılmıştı. Örneğin, Apple, 1977"de Apple II adlı bir bilgisayar çıkarmıştı. IBM de bazı tüketiciye yönelik 22 kilogram ağırlığındaki 5100 modelini çıkarmış ve pazarda bir markalaşmaya doğru yol almıştı. Ancak bu iki modelde, piyasada yaygınlaşmamış, sadece teknoloji meraklıları ve kurumsal kullanıcılara hitap etmişti. Bu terimi bireysel tüketiciye yaygınlaştıran IBM oldu.

1.500 DOLARA YENİ BİR HAYAT TARZI
IBM"in daha önce satışını yaptığı bilgisayarlar dev kurumsal bilgi-işlem makineleriydi. Bu makineler 1000 metrekare"lik ve özel havalandırmalı odalarda durur ve en az 60 kişilik bir ekibin gözetiminde çalışırdı. PC"nin 1.500 dolarlık fiyatına karşın 9 milyon dolardı.
IBM 5150'nin mimarlarından Don Estridge, interneti, dizüstüleri ve cep telefonlarını göremeden 1985'te bir uçak kazasında ölmüştü.

İşte ilk IBM bilgisayarı bu makinelerden daha hızlı işlem yapabildiği ve oyun oynamak gibi bazı eğlence unsurlarına da yer verdiği için kısa zamanda tüketiciyi kazandı.Bilgisayar kısa zamanda şirketler tarafından benimsendi ve ofislerin demirbaşı haline geldi. Bilgisayarın iş hayatına girmesiyle sekreterlerin daktiloları ortadan kalktı, beyaz yakalı çalışanlar 10 parmak yazmayı öğrendi ve kısa zamanda bilgisayar ofislerdeki tüm masalara kadar yaygınlaştı. Sonra üniversiteler, kamu kuruluşları ofislerini donatırken ve bireysel kullanıcılar da evlerine birer bilgisayar aldı.

16 KB BELLEK NEYE YETER?
İlk PC olarak kabul edilen IBM 5150, 4.77 MHz Intel 8088 mikroişlemciyle çalışıyordu, 16 kilobyte belleği, 160k floppy disk sürücüsü ve ek ücretle satın alınan renkli monitörü vardı. Bu bilgisayarı daha önceki masaüstü benzerlerinden ayıran ise, üretici firmadan satın almak yerine mağazalardan alışveriş yoluyla edinebiliyordu. PC"nin mucidi yaratan IBM, bu departmanını 2005"te Çinli Lenovo"ya satarak kurumsal bilgisayarlar sektörüne odaklanmayı seçti. Artık IBM markalı cihazları Çin"in en büyük bilgisayar şirketi Lenovo üretiyor ve pazarlıyor.