BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.307,76
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İBB'den tramvay kazası açıklaması

Büyükşehir Belediyesi, dün kazada yaşamını yitiren iki gençle ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama;

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün iki öğrencinin hayatını kaybettiği bir öğrencinin de ağır yaralandığı tramvay kazası ile ilgili olarak bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Dün meydana gelen elim tramvay kazası ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerinden gelen bilgiler doğrultusunda aşağıdaki açıklamanın kamuoyuna duyurulması gereği doğmuştur.
Kaza, Bağcılar- Zeytinburnu Tramvayı Mehmet Akif istasyonundan sonraki, Zeytinburnu istasyonuna doğru seyir halindeyken E-5 tramvay viyadük girişine 30 metre kala saat 17.40’da gerçekleşmiştir. Makinist kazanın hemen ardından saat 17.40’da komuta merkezini arayarak kazayı bildirmiştir. Yapılan anonsun ardından 112 İlk yardım, 155 Polis İmdat ve İtfaiye aranarak bölgeye acil yardım ekipleri talep edilmiştir. Olay yerine Merter, Bakırköy ve Bağcılar itfaiye müfrezelerinden hareket eden 3 araç 6 dakikada intikal etmiştir.

HIZ LİMİTİ 40 KM

Kaza yapan tramvay makinistinin, Bahçelievler Emniyet’i tarafından ifadesi alınmış, ifadesinde Mehmet Akif İstasyonu'ndan Zeytinburnu istikametine yolculu olarak seferine devam ederken karayolundaki araç trafiği dolayısıyla tramvay yoluna hızla atlayan öğrencileri gördüğü anda frenleme yaptığını ifade etmiştir. Araç trafiğinin öğrencilerin tramvay yoluna girişlerini görmesine engel olduğu beyanında bulunmuştur.

Kaza yerinde tespit edilen yaklaşık 25 metrelik fren izinden kaza sırasındaki tramvay seyir hızının 30 km olduğu anlaşılmaktadır. Kaza noktasındaki işletme hız limiti maksimum 40 km olup araçların yapabileceği en yüksek hız 50km/saat ile sınırlıdır.

İLK ÖLÜMLÜ KAZA

Kazaya karışan araç tipi İstanbul Ulaşım A.Ş’nin işlettiği araçlar içerisinde en iyi fren performansına sahip araçlardır. Kaza yapan araç üzerinde yapılan fren performans testlerinde de bir probleme rastlanmamış olup değerler normal ölçülmüştür. Bu kaza Bağcılar - Güngören hattının işletmeye alındığı Eylül 2006 tarihinden bugüne kadar yaşanan ilk ölümlü kazadır.

Kaza mahallinin yaklaşık 150-200 metre gerisinde tramvay durağı ve trafik ışıklı yaya geçidi bulunmaktadır. Bölgedeki kaldırımlarda yayaların yola girişlerini engelleyen yaklaşık 1 metre boyunda sinyalizasyonlu yaya geçidine doğru okul boyunca demir korkuluklar mevcuttur. Demir korkuluklar, kazanın olduğu mıntıkada kavşak ve tramvay viyadüğü başlangıcı ile son bulmaktadır.

EMNİYETLİ GEÇİŞ VAR

Lise’nin biri yan yola diğeri ana yola açılan iki kapısı bulunmakta, yan yol kapısından ana yola gelen öğrenciler, yaya geçişinin olmadığı alanı kullanmaktadırlar. Ana yola açılan okul kapısı, tramvay durağının ve sinyal ışıklarının karşındadır ve burada emniyetli geçiş mevcuttur. Yan yola açılan kapı mesafe olarak trafik ışıklarının bulunduğu yaya geçidine ve nispeten daha uzak olduğundan, öğrenciler tarafından kestirme bir yol olarak tercih edilmiştir.

Bu yer ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşan üst geçit talebi, Ulaşım Daire Başkanlığı’nca incelenmiş, tramvay yolu katener (catenery- enerji nakil hattı) sistemi ve viyadük nedeniyle çözüm alternatifleri çalışılmıştır. Söz konusu okulun ile karşı taraftaki park-konut bağlantısı için yaya üst geçidi gündeme alınmış olup çalışmalar devam etmektedir.”