BIST 9.797
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,96

HYUNDAi ACCENT BLUE 1.6 CRDi DTC sürüş izlenimi.

HYUNDAi ACCENT BLUE 1.6 CRDi DTC sürüş izlenimi.

Hyundai’nin en çok satan modeli ünvanını elinde bulunduran Accent, bu yıl bir dizi yeniliğe kavuştu. Yenilenen 1.6 litrelik dizel motor eskiye oranla %20 yakıt ekonomisi sağlıyor. Bu CRDi motorla birlikte 7 ileri DTC şanzıman ile satışa sunulan otomobil, açıkçası beklediğimin çok üstünde bir performansa sahip olmuş.

Bir önceki nesline göre dış tasarımda çok büyük değişiklikler yok ancak bazı dokunuşlarla daha sportif olunca aile otomobili olmasının yanında gençlerin de dikkatini çekiyor.

Otomobil iç tasarımında sade ve konforu öne çıkaran bir yaklaşıma sahip. 3 farklı iç döşeme rengi arasında tercih yapabiliyorsunuz. Benim test otomobilim iki tonlu bej, bu renk otomobile birazda lüks bir hava veriyor. Yeniden tasarlanan iç kapı kolları çok daha kullanışlı, hemen elinizin altına konumlanan elektrikli cam ve ayna kumanda tuşlarının yeri bence tüm otomobillerde olması gereken doğru yerde. Direksiyon biraz büyük ancak üzerindeki tuşların konumlandırılması ve kullanımı çok rahat, dolayısıyla ele oturan yapısıyla ilk kullanımda bile alışmanız gerektiğini hissetmiyorsunuz. Dokunmatik ekranlı navigasyon ve multimedya sistemi, oldukça hızlı çalışıyor yani dokunduğunuzda anında cevap alabiliyorsunuz. Özellikle bu sistemde geç tepki çok rahatsız edici olabiliyor. Çok şık bulduğum iç kısımda yeterli eşya gözü var vitesin ön kısmındaki korumalı boşluk ve arkasındaki bardaklıklar küçük eşyalarınızı toparlayacak kadar alan sunuyor. Bunun yanında kapı kolları ve torpido da sürücü ve yolcuları üzmeyecek kadar geniş. Otomobilin içi dışarıdan göründüğünden çok daha ferah, hem arka hem ön tarafta çok uzun boylu olsanız dahi baş ve diz mesafesi sorunu yaşamanız mümkün değil. 389 litrelik bagaj hacmi sınıfı için oldukça iddialı bir alan sunuyor. Yani hem yolcularınız hem eşyalarınız için bol bol alanınız var.

 

Otomobilde 7 ileri DTC şanzıman ile HAC (yokuş kalkış desteği) ve süpervizyon gösterge paneli de standart olarak sunuluyor.

 DTC şanzıman yalnızca, gücü 128 beygirden 136 beygire çıkan bu yeni 1.6 CRDi dizel motorla alınabiliyor. Önceki dizel motorun otomatik vitesli versiyonuna göre %20 yakıt ekonomisi sağlıyor. Ancak bu ekonomi yanında asıl önemli olan performansı, çünkü otomobili kullandığım süre boyunca vites geçişlerini sadece gösterge panelinden fark ettim desem abartmış olmam. Hızlı ve sarsıntısız geçişler konforu beraberinde getiriyor haliyle, birde otomobilin dengeli ve seri oluşu hem uzun yolda hem şehir içinde gerçek anlamda sürüş keyfi veriyor. Ben otomobili kullandığım süre boyunca ortalama 6.6 litrelik bir yakıt tüketimi gördüm, ancak bu sürücünün kullanım tarzına göre çok değişiklik gösterecektir. Fabrika verilerine göre ortalama 4.6 litrelik tüketim sakin kullanımla çok uzak bir değer gibi görünmüyor.