BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  GÜNCEL

Hüsnü Mübarek'in Kahire'den ayrıldığı bildiriliyor

Mısır'da öfkeli kalabalıkların gösterileri sürerken, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in başkentten ayrıldığı yolunda haberler geliyor.

Abone ol

Mısır'ın başkenti Kahire'de büyük çaplı gösteriler sürerken, üst düzeyde bir Batılı diplomat Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Kahire'den ayrıldığını bildirdi.

Henüz doğrulanmayan haberlere göre, Mübarek, Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh'te bulunan evine gitti.

Cumhurbaşkanı Mübarek'in dün geceki konuşması ardından öfkeli tepkiler devam ederken, devlet televizyonu, geçtiğimiz saatlerde ülkedeki mevcut gerilime son verildiği takdirde, 30 yıldır yürürlükteki olağanüstü hal uygulamasının kaldırılacağı yolunda güvence verildiğini duyurdu.

Mısır televizyonu, Yüksek Askeri Konseyin açıklamasına dayandırdığı haberinde, gereken anayasal değişikliklerin yapılması ardından hür ve âdil seçimlere gidilmesi güvencesinin de verildiğini; böylelikle ülkenin özgür ve demokratik bir topluma dönüşebileceğini bildirdi.

Televizyonun duyurusunda, yolsuzluklara karşı çıkanlar ve reform çağrısında bulunanlar hakkında bir işlem yapılmayacağı da bildirildi.

Başkent Kahire'deyse gerilim sürüyor. Mısırlılar, Tahrir Meydanı'nın yanı sıra Başkanlık Sarayı ile kentin diğer noktalarında toplandı.

BBC'nin Kahire'deki muhabirlerinden Jon Leyne, iki haftayı aşkın zamandır süren protesto gösterilerde en tehlikeli anların yaşandığını, bunun Mısır'ın ve büyük olasılıkla tüm Orta Doğu'nun geleceğini belirleyecek bir dönüm noktası olabileceğini belirtiyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, dün akşamki konuşmasında gelecek Eylül ayındaki seçimlere dek görevde kalacağını, ancak bazı yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredeceğini söylemişti.

Büyük yürüyüş günü

Bugünkü Cuma namazından önce başta Tahrir Meydanı olmak üzere kentin çeşitli noktalarında toplanan göstericiler namazdan sonra geniş çaplı protesto yürüyüşüne geçti.

Devlet televizyonunun önünde, bina çevresinde konuşlanan askerlerle göstericiler arasında gerilim yaşandı. Başkanlık Sarayı da protestocuların hedefleri arasında.

Mısır'ın önde gelen muhalif isimlerinden Muhammed El Baradey, Twitter üzerinden gönderdiği mesajda, "Bütün ulus sokaklarda. Yönetimin önündeki tek yol, çıkıp gitmesidir. İnsanlar ezilip geçilemez. Biz üstün geleceğiz. Hala, ordunun da bize katılacağını umuyoruz." dedi.

Kahire'deki gelişmeleri canlı yayınlarıyla aktaran El Cezire televizyonu, ülkenin ikinci büyük kenti olan İskenderiye'de de büyük kalabalıkların toplandığını aktarıyor.

Obama'nın mesajı

Obama, Mısır hükümeti üzerindeki baskıyı giderek artırıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır hükümetinin demokrasiye giden, 'güvenilir, somut ve net' bir yol haritası ortaya koymadığını söyledi.

Başkan Obama, Mısır halkının, hükümetin gerçek bir demokrasiye geçiş konusunda ciddi olduğuna ikna olmadığını belirtti.

Obama, 'Mısır halkına bir yetki devri olduğu söylendi. Ama bu geçişin acil, anlamlı ya da yeterli olup olmadığı net değil. Mısır hükümeti hakiki bir demokrasiye geçiş için güvenilir, somut ve net bir yol haritası ortaya koymalı ve hala bu fırsatı kullanmadılar' dedi.

ABD Başkanı Mübarek'in konuşmasından sonra, Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı.

Obama, bu toplantının hemen ardından yaptığı sert yazılı açıklamada, taraflara sükunet çağrısında da bulundu.

Washington'daki BBC Muhabiri Andrew North, bu açıklamanın Beyaz Saray'ın şimdiye dek Mısır'daki gösterilerle ilgili kullandığı en sert ifadeler olduğunu söylüyor.

Bu arada Washington'daki Mısır büyükelçiliği, Mübarek'in dün geceki açıklamasının, Ömer Süleyman'ın fiilen cumhurbaşkanı olması anlamına geldiğini açıkladı.