BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hürriyet yazarı Gülen'e sordu: Bu nasıl inziva?

Cemaatle ittifak halinde olduğu iddia edilen Hürriyet'in yazarlarından Sedat Ergin Fethullah Gülen'i konu alan eleştirel yazısıyla günün sürprizine imza attı

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Fethullah Gülen'in son dönem özellikle yabancı basına verdiği röportajları kritik eden Hürriyet si yazarı Sedat Ergin, Gülen'in "inzivadaki din adamı" söylemini eleştirdi.

HÜRRİYET'TE FETHULLAH GÜLEN ELEŞTİRİSİ

Cemaatle ittifak halinde olduğu iddia edilen Hürriyet gazetesinin usta yazarlarından Sedat Ergin Fethullah Gülen'i konu alan eleştirileriyle günün sürprizine imza attı. Gülen'in son zamanlarda dünyaca ünlü Wall Street Journal, Financial Times, BBC gibi basın kurumlarına verdiği röportajları hatırlatayan Sedar Ergin "manevi inzivada siyasi mülakat verilir mi?" diye sordu. Gülen'in kendine biçtiği "inzivadaki din adamı" misyonu ile röportajlarındaki siyasi mesajların çeliştiğini vurgulayan Ergin ortada net bir tutarsızlık olduğunu savundu.

İşte Sedat Ergin'in yazısındaki ilgili bölüm:

BATI İÇİN GÜLEN İKTİDAR KAVGASI VEREN BİR AKTÖR

Şurası çok açık: Batı medyası, Gülen’i 17 Aralık sonrası dönemde Başbakan Erdoğan ile iktidar kavgasına girmiş bir aktör olarak görüyor, kendisini bu kimlik üzerinden takdim ediyor. Gülen, kendisini ne şekilde tanımlarsa tanımlasın, dış dünyada şahsıyla ilgili algının bu şekilde yerleştiğini teslim etmek gerekiyor. 

GÜLEN'İN TANIMLADIĞI KİMLİK İLE DAVRANIŞLARI ÇELİŞİYOR

Belli ki, Gülen de dış dünyadaki algısına büyük önem veriyor, bu çerçevede yabancı basına vereceği mesajlar üzerinde titizleniyor, hatta öncelik veriyor Türkiye’deki kendi medyasına kıyasla.
Gelgelelim, Gülen’in gerek dış basına, gerek Zaman’a verdiği açıklamaların hepsi yan yana getirildiğinde karşımıza çok temel bir çelişki çıkıyor. Bu çelişki, aslında son çatışmayla birlikte siyaset söz konusu olduğunda, Gülen’in kendisini “tanımladığı kimlik” ile “söylem ve davranışların içeriği”nin sıkça birbirini tutmamasından kaynaklanıyor.

Gülen, açıklamalarında “kendisinin hiçbir zaman herhangi bir siyasi partinin desteklenmesi gibi bir düşünce ve davranış izinde olmadığını” vurgulayarak, siyaset üstü bir çizgide durduğunu anlatıyor. Örneğin, Financial Times’da yayımlanan makalesinde kendisi için şöyle diyor:
“Hayatımın son 15 senesini manevi bir inziva içinde geçirdim. Türkiye’deki durum ne olursa olsun hayatımın geri kalan kısmını aynı şekilde devam ettirme niyetindeyim.”

GÜLEN'İ TANIMAYANLAR DİNİ ADAMI OLDUĞUNU KABUL EDEBİLİR

Gülen’i tanımayan yabancılar bu açıklamadan yola çıkarak kendisini dünyevi siyasi tartışmaların, münakaşaların dışındaki bir din adamı olarak kabul edeceklerdir. Oysa aynı açıklamaları okumaya devam ettiğimizde “manevi inziva hali” olarak nitelenecek bir alanın sınırları dışına çıkıyoruz.
Örneğin, Wall Street Journal’da açıkça Başbakan Erdoğan’ı eleştiriyor Gülen ve “Türk halkı son iki yıl içinde demokratik ilerleme tersyüz edildiği için tepkili” diyor. BBC’ye verdiği mülakatta ise “Bir yolsuzluk olduğu muhakkak. Bunu herkes kabul ediyor. Halktan okumuş insanlara, elite kadar herkes hemen meselenin mahiyetini görüyor, biliyor, değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez” diye konuşuyor. 

MANEVİ İNZİVA SÖYLEMİ BOŞLUKTA KALIYOR

Zaman’a mülakatının ikinci bölümünde ise şu çıkışı yapıyor:
“Umuma ait şeyler çalınıp çırpılıyorsa bunu ne Mecelle kaideleri ne de demagoji yaparak izah edebilirsiniz: siz kadrolarınızla dünyaya Müslümanlığın dürüstlük ve doğruluk mesajlarıyla yola çıkmışken, kendinizi karanlık patikalara savrulmuş bulabilirsiniz.”
Bir siyasi partiyi desteklemeyebilirsiniz. Ama yaptığınız açıklamalar, aldığınız tutumlar siyasetin doğrudan ana tartışma alanlarına değdiğinde siyasetin karasularının içine girmiş, hatta başlıca taraflarından biri haline gelmiş oluyorsunuz. Bu kaçınılmaz bir durum. Ancak o zaman “manevi inziva” söylemi boşlukta kalıyor.
Benzer bir çelişki, Gülen’in devletteki taraftarlarıyla ilişkisini tanımlamasında da karşımıza çıkıyor. Onu da yarın tartışalım.