BIST 9.692
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,37
HABER /  GÜNCEL

Hurmalı baklava, sucuk ve gofret

Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetlerinden olan hurmadan yapılan baklava, sucuk ve gofret gibi ürünler ilgi çekiyor.

Abone ol

On bir ayın sultanı Ramazan ayına kısa süre kala iftar sofralarının vazgeçilmezi hurmalar, vitrinlerdeki yerini aldı. Kalitesine göre fiyatı değişen hurmalar 4 liradan 70 liraya kadar değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

Hurmaların en pahalısı halk arasında ''Peygamber hurması'' olarak bilinen Acve hurması. Suudi Arabistan'dan özel olarak getirilen hurmanın kilogramı 70 liradan satılıyor.

Acve hurmasını ithal eden firma yetkilisi Hamdi Çarşıbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu hurma çeşidinin Peygamber Efendimiz tarafından dikilen ağacın soyundan gelen hurma ağaçlarından toplandığını anlattı.

Az miktarda üretildiği için fiyatı pahalı olan Acve hurmasını özel olarak getirttiklerini belirten Çarşıbaşı, bu hurmayı maddi durumu iyi olanların tadımlık olarak satın aldıklarını kaydetti.

Acve hurmasının lezzetinin yanı sıra manevi özelliği nedeniyle de talep gördüğünü ifade eden Çarşıbaşı, isteyene tadımlık olarak hurmanın tanesini 50 kuruştan sattıklarını da söyledi.

 Hurmalı baklava, sucuk ve gofret

Ramazan ayında sofraları süsleyen hurmalarla ilgili ürün çeşidinin son yıllarda arttığını anlatan Çarşıbaşı, özel olarak bademli veya çikolatalı hurmalar yapıldığını, bu hurmaların kilosunun 25-30 liradan satıldığını söyledi.

Hurmadan baklava, sucuk ve gofret üretildiğini de dile getiren Çarşıbaşı, şunları söyledi:

''Vatandaşlara hurmadan yapılmış farklı tatlar da sunuyoruz. Bir firma Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte hurmalı baklava yaptı. Hurmadan şeker sucuğu yapıyoruz. Ayrıca, bir bisküvi fabrikası hurmalı gofret üretti. Hurmalı baklavanın kilosu 35 liraya, hurmalı sucuğun kilosu 8 liraya, hurmalı gofretin kilosu ise 6 liraya satılıyor. Vatandaş alım gücüne göre alış veriş yapıyor. Damak zevkine düşkün olan ve ekonomik durumu iyi olanlar bu tür hurmalı ürünlere ilgi gösteriyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla hurma satışları arttı. Ayrıca, hurmadan yapılan diğer ürünlere olan ilgi de giderek artıyor.''