BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.436,36
HABER /  GÜNCEL

Humus'un içine yiyecek sevkiyatı sürüyor

Birleşmiş Milletler, Suriye'deki Humus kentinin tarihi kesimine yardım ulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Yöreden 200'ü aşkın sivil ayrılırken temel besin maddelerinden oluşan 200'e yakın koli bölgeye sevkedildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Suriye'deki Humus kentinin tarihi kesimine yardım ulaştırma çalışmalarını sürdürüyor.

Yöreden 200'ü aşkın sivil ayrılırken, un, pirinç, sıvı yağ ve diğer besin maddelerinden oluşan 200'e yakın koli bölgeye sevkedildi.

BBC muhabiri Lyse Doucet, yiyecek kolilerinin hedeflerine ulaştırılmasıyla ilgili olarak her türlü önlemin alındığını belirtiyor.

Hafta sonunda Kızılay taşıtlar Humus'un tarihi mahallelerine giderken saldırıya uğramış, yardım görevlileri kısa bir süre boyunca mahsur kalmıştı.

BM savaşan tarafları ateşkesi uzatmaya ikna etmek üzere saatler süren pazarlıklar yürütmüştü.

Geçici ateşkesin bu akşam saatlerinde sona ermesi bekleniyordu, fakat hükümet bu sürenin uzatılmasına izin verebileceğini bildirdi.

Humus'tan Cuma günü sağlanan geçici ateşkes sayesinde şu ana kadar 1000'in üzerinde insan tahliye edildi.

Hükümeti destekleyenler, silahlı muhaliflerin ateşkesi fırsat bilerek kaçması ihtimalinden kaygılanırken, muhalif gruplar da Humus'tan ayrılan genç erkeklerin yetkililerce durdurulup sorgulanmasını eleştiriyor.

Ancak Humus valisi BBC'ye yaptığı açıklamada herkese iyi muamele edildiğini belirtti.

BM tahliyelerin devamını umuyor

BM ve yardım kuruluşları, Suriye'de kuşatma altındaki Humus'taki sivilleri tahliye operasyonunun ertelenmesinin ardından, bugün tahliyelerin devam etmesini umduklarını açıkladı.

Ülkenin batısında isyancıların güçlü olduğu Humus kenti 18 aydır hükümet güçlerinin kuşatması altında.

BM İnsani Yardım Koordinatörü Yakub el Hillo BBC'ye yaptığı açıklamada, süren çatışmalar ve yardım ekiplerinin tehlike altında olmasına rağmen operasyonun devam etmesinin 'kritik önem taşıdığını' belirtti.

Hillo, 'Tarihi mahallede bir gün geçirdim. Dışarı çıktığımda cehennemde kaldığımı hissettim. Ancak orada oturanlar, bunu her gün yaşıyor. Bu konuda bir şeyler yapacak mıyız, yoksa bekleyecek miyiz? Bir şeyler yapacağız" dedi.

BM ve Suriyeli yetkililerin ifadelerine göre, dünkü tahliye operasyonu lojistik nedenlerle ertelenmişti.

Humus Valisi Talal Barazi AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Sivillerin tahliyesi ve gıda yardımı devam edecek" dedi.

Barazi bu gece yarısına dek sürmesi öngörülen ateşkesin, gerek görüldüğü takdirde uzatılabileceğini vurguladı.

Barazi tahliyeden sonra gözaltına alınanlardan 111'inin sorgulanıp bırakıldığını, 190 kişinin ise hala gözaltında tutulduğunu belirtti.