BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84
HABER /  GÜNCEL

Hümaşah Sultan kimdir Zülfikar'ın eşinin acı hayatı

Hümaşah Sultan kimdir? Hümaşah ismi anlamı ne demek? STAR TV Muhteşem Yüzyıl Kösem Safiye Sultan'ın kızı Hümaşah Sultan'ın hayatı ile ilgili bilgiler internethaber.com'da.

Abone ol

Hümaşah Sultan kimdir? Safiye Sultan ve 3. Murad'ın kızı  kızı Hümaşah Ayşe Sultan'ın hayatı nasıldı? Hümaşah isminin anlamı ne? STAR TV Muhteşem Yüzyıl Kösem Hümaşah Ayşe Sultan'ın hayatı ile ilgili detaylar haberimizde...

HÜMAŞAH SULTAN KİMDİR? - HÜMAŞAH SULTAN'IN HAYATI

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisiyle gündeme gelen Hümaşah Ayşe Sultan 1570,1605 yılları arasında yaşadı. Osmanlı Padişahı 3. Murad ve Safiye Sultan'ın ilk kızlarıdır. Osmanlı paşaları Damat İbrahim Paşa'nın, Yemişçi Hasan Paşa'nın ve Güzelce Mahmud Paşa'nın zevcesi idi.

HÜMAŞAH NE DEMEK? HÜMAŞAH İSMİNİN ANLAMI?

Hüma ismi Farsça kökenli olup ‘başına konduğu kimseye mutluluk getirdiğine inanılan devlet kuşu, talih kuşu’ ile ‘mutluluk ve saadet’ gibi anlamlara gelir.

HÜMAŞAH SULTAN 4 YAŞINDA SARAYDA

1570 yılında III. Murad ve Safiye Sultan'ın III. Mehmed'den sonraki ilk çocuğu olarak Manisa Sarayı'nda dünyaya geldi ve 15 Aralık 1574 yılında henüz dört yaşındayken dedesi II. Selim'in vefatı üzerine, babası III. Murad tahta çıktı ve Hümaşah Ayşe Sultan ailesi ile birlikte İstanbul'a Topkapı Sarayı'na taşındı. Annesi ve babası tarafından iyi bir eğitim aldı ve 1583 yılında babaannesi Nurbanu Sultan'ın vefat ile onun gücünü annesi aldı.

HÜMAŞAH SULTAN KİMİNLE EVLİYDİ?

Haremin gerçek kurucusu kabul edilebilecek III. Murad, annesinin ölümünden sonra bir süre Eski Saray’da ikamet ederek Mimar Sinan’a Topkapı Sarayı’nı onartmış; Kasr-ı şerif’i (III.Murad Odası) ve Harem hamamını yaptırmıştır. Padişah, Ağustos 1585 yılında başhasekisi Safiye Sultan, hasekileri Mihriban, Nazperver, Şahhuban, Fahriye, has odalıkları ve çocukları ile yeni Hareme taşınmış, Hümaşah Ayşe Sultan’ın Vezir İbrahim Paşa ile evlenmesi münasebetiyle de Mayıs 1586 yılında bu haremde ilk kez görkemli bir düğün yapılmıştır.

Hediye bohça ve sandıklarından çıkan cevahir işlemeli istefanlar, elmas, yakut, lal ve zümrüt işli levhler, bilezikler, duvak ve çizmeler İstanbul şekerlemecilerinin hünerlerini yansıtan şekerleme sepetleri ve tepsileri, Harem halkı için diktirilen üç bin hilat, bu düğün vesilesi ile Hareme akan zenginliği düşündürür. Bu evlilikten sonra Hümaşah Ayşe Sultan ve İbrahim Paşa güç kazandılar.

HÜMAŞAH SULTAN NEDEN İDAM EDİLMEDİ?

Hümaşah Ayşe Sultan babasının en sevdiği kızı idi. Bunun için iki nedeni var: annesi Safiye Sultan olması, ikincisi ise III. Murat'ın ilk kızı olması. 1595 yılında babası vefat etti ve yerine kardeși Mehmed tahta geçti. Hümaşah Ayşe Sultan çok şanslıydı; çünkü erkek olmadığı için idam edilmedi.

III. Mehmed tarafından çok sevilmiş ve zevcesi 1596 yılında ilk kez Veziriazam olduktan sonra iktidar yolu açılmıştı, ancak Hümaşah Ayşe Sultan siyasetle çok ilgilenmedi ve entriklarin içinde bulunmadı. 1601 yılında İbrahim Paşa vefat etti ve Hümaşah Ayşe Sultan yeni Vezirazam Yemişci Hasan Paşa'yla evlendi. Bu evlilikten 1603'de bir erkek çocukları dünyaya geldi. 1603 yılında Yemişçi Hasan Paşa'nın idamından sonra Güzelce Mahmud Paşa ile evlendirildi.

HÜMAŞAH SULTAN NASIL ÖLDÜ?

Güzelce Mahmud Paşa ile evliyken 15 Mayıs 1605 yılında henüz 35 yaşındayken annesinden önce vefat etti. Kardeşi III Mehmed'in türbesine defnedilmiştir.

Ayşe Sultan'dan doğmuş olan tek bilinen çocuk Sultanzade Mehmet Paşadır. O 1603 yılında İstanbul'da doğdu ve annesi Sultan olduğu için Sultanzade ünvanı aldı.

MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM: HÜMAŞAH SULTAN

Yapımını TIMS Productions’ın, yapımcılığını Timur Savcı’nın yaptığı‪ ‎Muhteşem Yüzyıl Kösem‬’e başarılı oyuncu Vildan Atasever de katıldı. Vildan Atasever, Safiye Sultan’ın kızı Hümaşah Sultan’ı canlandırıyor.

Mısır’da yaşayan ve yıllar önce payitahttan giden Hümaşah Sultan, annesi Safiye Sultan’ı aratmayan zekası ve hırsıyla biliniyor.

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Hümaşah Sultan’ın ne yapacağını en çok merak edenlerden biri de annesi Safiye Sultan. Çünkü onun, bir piyon olmayacağını biliyor.

Öte yandan Vildan Atasever ve Hülya Avşar üçüncü kez anne ve kızı rolünde. Daha önce 2005 yılında İki Genç Kız filmi ve Kadın İsterse dizisinde anne ve kızı canlandıran ikili, Muhteşem Yüzyıl Kösem’de de bu rolleriyle izleyici karşısına çıktı.