BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  MAGAZİN

Hülya Avşar o sultanı canlandıracak

Eylül ayında ekranlara gelecek olan Kösem Sultan dizisinin kadrosuna Hülya Avşar'da katıldı. Avşar dizide Safiye Sultan'ı canlandıracak.

Abone ol

Yapımcılığını Tims Productions'ın üstlendiği ve Eylül ayında Star TV'de yayınlanacak olan 'Kösem Sultan' dizisinin oyuncuları şekillenmeye başlıyor. Yapımcı Timur Savcı ile Hülya Avşar arasında yapılan anlaşmaya göre dizide Safiye Sultan'ı Avşar canlandıracak.

BAŞROL BELLİ DEĞİL

Haseki Mâhpeyker Kösem Valide Sultan’ın hayatını anlatacak dizi için başrol arayışları devam ediyor. Kösem Sultan rolü için Beren Saat, Bensu Soral ve Sibel Kekilli gibi oyuncuların ismi konuşulmuştu.

SAFİYE SULTAN KİMDİR

safiye-sultan-kimdir.jpgSofia Bellicui Baffo adıyla 1550'de Venedik'te dünyaya geldi. Çok zengin bir ailenin tek çocuğu (babası Leonardo Baffo Korfu adasının Venedik valisiydi) olan Sofia, dönemine göre oldukça iyi koşullarda bir eğitim aldı. Henüz on iki yaşındayken Akdeniz'de gemiyle yapılan bir seyahat sırasında Osmanlı korsanları tarafından kaçırıldı.

Bir yıl sonra ise kendisini İstanbul'daki Pera köle pazarında bulan genç Sofia'nın güzelliği III. Murad'ın annesi Nurbanu Sultan'ın kulağına kadar geldi.Nurbanu Sultan, Sofia'yı görür görmez onun oğlu için aradığı kız olduğuna karar verdi ve bir servet ödeyerek kızı satın aldı.

İki yıl süreyle haremde eğitim gören Sofia'nın adı, Safiye, yani arı, duru, saf güzellik olarak değiştirildi. On beş yaşında III. Murad'a sunulan Safiye, beline kadar uzanan sarı saçları, iri gözleri, uzun boyu, beyaz teni ve yürüyüşüyle Murad'ı kendisine âşık etti.

Safiye Sultan, Valide Sultan'lık döneminde etkin bir rol oynadı.[1] 1595 yılında III. Murad’ın vefatı ve oğlu III. Mehmed’in tahta geçmesiyle birlikte vâlide sultan olarak devlet içindeki konumu daha da güçlendi.

Kocasına ve onun ölümünden sonra çevresindeki diğer tehlikelere karşı oğlunu korumaya çalıştı. Nitekim III. Mehmed’in büyük oğlu Mahmud’un annesinin girişimiyle tahta geçme planları yaptığı gerekçesiyle hem onun hem annesinin öldürülmesini sağlamıştı.

Oğlu sultan III. Mehmed'in vefâtından sonra valide sultanlığı bitip Büyük Valide Sultan makamına geçti.[1] Handan Sultan'ın oğlu I. Ahmed tahta çıkmasına rağmen Harem'i hala babaanne Safiye Sultan yönetiyor ve Valide Sultan olan Handan Sultan'dan daha fazla maaş alıyordu., Bu gücü uzun sürmedi. I. Ahmed'in eşi olan Kösem Sultan'ın Haseki Sultan olmasıyla gözden düştü ve eski saraya sürgün edildi Safiye Sultan, 10 Kasım 1619 tarihinde vefat etti. Cenazesi İstanbul Ayasofya Camii'nin eski vaftizhanesi olan kocası Sultan III. Murad'ın türbesine defnedildi. Ölüm nedeni bilinmiyor.