BIST 9.462
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.498,31
HABER /  GÜNCEL

'Hule'deki katliam infaz şeklinde gerçekleşti'

BM İnsan Hakları Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Suriye'deki Hule katliamında kurbanların çoğunluğunun infaz edildiği belirtildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Suriye'de Cuma günü 108 kişinin yaşamını yitirdiği Hule katliamında kurbanların çoğunun infaz edildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları yetkilileri, görgü tanıklarının, cinayetlerin büyük çoğunluğunu Esad rejimi yanlısı milislerin işlediğini söylediğini aktardı.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, evlere giren silahlı kişiler etrafa gelişi güzel ateş açtı ve çocuklarını boğazlarını kesti.

Birleşmiş Milletler'in bu açıklaması BM'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın Şam'da Suriye lideri Beşar Esad'la görüşmesiyle aynı güne denk geldi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, ön soruşturmanın Hule yakınlarındaki Taldu köyünde gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren 20'ye yakın kişinin top ve tank atışları nedeniyle öldüğünü gösterdiğini belirtti.

Colville, diğer kurbanlarının büyük bölümününse iki ayrı olay şeklinde gerçekleşen infazlarda yaşamlarını yitirdiğini belirtti.

'Kurtulmak için ölü taklidi yaptık'

Bu arada Hule katliamından kurtulanların bazıları, BBC'ye yaşadıkları şok ve korkuyu anlattı.

Bazı görgü tanıkları hayatlarını kurtarmak için saklandıklarını ya da ölü taklidi yaptıklarını söyledi.

Raşa Abdülrezak adlı görgü tanığı, "Evdeydik. Şebiha (milis gücü) ve askerler Kalaşnikof ve otomatik silahlarla ateş açtılar. Bizi bir odaya götürdüler. Babamın başına dipçikle vurdular. Sonra da çenesine ateş edip öldürdüler" dedi.

Abdülrezak olay sırasında evde 20 kişinin olduğunu ve sadece dört kişinin kurtulduğunu belirtti.

Adının yazılmasını istemeyen başka bir köy sakini, silahlı kişiler ailesinin diğer üyelerini kapının önüne çıkarıp öldürürken tavan arasına saklandığını söyledi, "Kapıyı açtım, cesetleri gördüm. Çocuklarımı kardeşlerimi tanıyamadım. Tarif edilemez birşey. Üç çocuğum var üçünü de kaybettim" dedi.

Diğer görgü tanıkları da rejim güçlerinin tekrar bölgeye gelmesinden kortuklarını söyledi.

Birçok Hule sakini, katliamı askerler ve milis güçlerinin gerçekleştirdiğini belirtirken hükümet "silahlı teröristleri" suçluyor.