BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  EKONOMİ

Hükümetten zorunlu BES itirafı işler kötü gitti!

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi-BES'te işler hükümetin istediği gibi gelmedi. BES'ten yüksek çıkış oranı hükümeti yeni formül arayışına sevk etti.

Abone ol

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi-BES'e katılan 5.6 milyon kişinin 2.6 milyonu sistemden çıktı.

BES'e katılım oranlarına ilişkin NTV canlı yayınında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES'ten çıkma oranının yüzde 38 olduğunu açıkladı. Şimşek, BES'teki oranlara ilişkin "Öngörmediğimiz kadar kötü" yorumunda bulundu.

Mehmet Şimşek'in BES'e ilişkin yaptığı açıklamanın detayları şöyle:

"Otomatik katılımda 5,6 milyon kişi bugüne kadar sisteme konuldu ve yanlış hatırlamıyorsam bunun 2,6 milyonu ayrıldı. Bu yüzde 52 gibi çok yüksek bir orana tekabül ediyor ve öngörmediğimiz kadar kötü bizim için. Yüzde 52'nin yüzde 25'i gönülllü BES'te vardı ve ikisinde de olamayacağına çıkış oldu ve buna göre cayma oranı yüzde 38. Bu son derece yüksek bir rakam. Dünya uygulamalarına göre çok yüksek ve ben yeterinde başarılı olduğunu söyleyemem.

YENİ FORMÜL MÜ GELİYOR?

"Dizaynı gözden geçirmemiz lazım" diyen Şimşek, yeni bir düzenlenin sinyalini verdi ve şöyle devam etti:

"441 milyon liralık birikim oluştu yıl başından bu yana. Önemli bir rakam, bunun yüzde 62'den fazlası faizsiz enstürmanlarda. Vatandaşa tercih sunulduğunda böyle oldu ve bu önemli bir gözlem. Sonuç olarak cayma oranı yüksek ve tasarımda eksiklik var mı ona bakacağız. Farkındalık için çaba göstermemiz lazım..."