BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,29
HABER /  POLİTİKA

Hükümetten 22 il için dev adım! Bugün başlıyor

Hükümet, terörden etkilenen Güneydoğu’da şehir merkezlerini tüm yönleriyle yeniden inşa etmek için adım atıyor.

Abone ol

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini tamamladı.

Projelerin startını, bugün Başbakan Binali Yıldırım Diyarbakır ziyareti ile verecek. Habertürk'te yer alan habere göre 2019'a kadar sürdürülecek projelerden terörden doğrudan veya dolaylı etkilenen 22 il yararlanacak.

Bölgedeki yatırım açığını kapatmak ve istihdamı artırmak isteyen hükümet, bazı illerde çağrı merkezleri kurulmasını teşvik edecek. Yurt dışına yönelik insani yardım malzemeleri bölgeden sağlanacak. Bölgede, cazibe merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerden biri de Başbakan Yıldırım'ın bugün açıklama yapacağı Diyarbakır olacak.

1 YILDA TAMAMLANACAK

Hükümet, terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da oluşturduğu hendek ve barikatlar nedeniyle yaşanmaz hale gelen şehir merkezlerini tüm yönleriyle yeniden inşa etmek için adım atıyor. Başbakan, bugün çok sayıda bakan ile Diyarbakır'ı ziyaret edecek.

VALİLİK ÖNÜNDE VATANDAŞLARA SESLENECEK

Valilik önünde vatandaşlara seslenecek olan Yıldırım, bölgenin fiziksel rehabilitasyonu amacıyla hazırlanan projeleri toplu temel atma töreninde anlatacak. Törende, 1.4 milyar TL'lik yeni yatırımın temeli atılacak. Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Şırnak, Sur ve İdil gibi merkezlerde vatandaşların yıkılan evleri yeniden inşa edilecek. İnşaat süreci 1 yılda tamamlanacak. Başbakan Yıldırım, törende yapacağı konuşmada, 1 yıl sonra vatandaşların rahatça evlerine dönebileceklerini ifade edecek. Yıldırım, PKK'nın hendek ve barikatlar ile verdiği zararın 10 milyar TL olduğunu kaydederek, devletin bu zararı 3 yıl içinde karşılayacağını vurgulayacak.

Başbakan'ın açıkladığı ve 35 milyar TL'ye ulaşacağı belirtilen projelerden bazıları şöyle:

ALIM GARANTİSİ

Kamu-özel sektör ortaklığıyla bölgelere uygun fabrikalar ve işyerleri kurulacak. Buralar sembolik rakamlarla veya ücretsiz olarak yatırımcılara verilecek. Yapılan üretime belli bir süre ile alım garantisi sağlanacak. Bu en az 5 yıl olacak.

DIŞ YARDIMLARIN TEMİNİ

Kamunun ihtiyacı olan sarf malzemeleri, kapsam alanında bulunan 22 ilden alınacak. Türkiye'nin Kızılay veya AFAD gibi kuruluşlar aracılığıyla yurtdışına gönderdiği insani yardımlar bu bölgeden sağlanacak.

HER İLE ÖZEL TEŞVİK

Yatırımlar tarım, ulaştırma, altyapı, enerji, sağlık, turizm ve eğitim alanlarını kapsayacak. Bunun için ilave bütçe konulacak. İlgili şehrin veya ilçenin özelliğine göre yatırım önceliği belirlenecek. Kars ve Muş'a büyükbaş hayvancılık konusunda teşvik verilirken, Şanlıurfa'da tahıl, Malatya'da tekstil alanında yapılan yatırımlar teşvik edilecek.

KADINLARA ÖNCELİK VERİLECEK

Büyük özel sektör firmalarının çağrı merkezlerini bölgeye taşımaları için teşvikler getirilecek. Gençler ve kadınlar teşvik ve desteklerden öncelikli olarak yararlanacak. Kadınların kuracağı küçük işlemlere hibe niteliğinde kredi verilecek.

CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURULACAK

Diyarbakır'ın yanı sıra Van, Kars, Şanlıurfa gibi şehirler cazibe merkezi olarak belirlenecek. Çevre illerle birlikte bu cazibe merkezlerinin bir sinerji oluşturması amaçlanacak. Böylece bölgeden Batı'ya yönelik büyük insan göçünün önüne geçilmesi hedeflenecek.