BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  SEÇİM

Hükümetin seçim hesabı nasıl olacak?

2019’da üç seçim yapılacak 2023’e kadar seçim olmayacak. Peki Cumhurbaşkanlığı ile genel seçim sandıkları birleşecek mi?

Abone ol

Hükümet erken genel seçim ihtimalini kesin bir dille gündemden çıkarırken, bu kararın altında 2023 hedefli seçim hesabı yatıyor. 2019’da ülke tarihinde ilk defa vatandaşın önüne üç sandık gelecek, 2023’e kadar da seçim yapılmayacak.

YEREL SEÇİMLER BİTTİ SIRADA CUMHURBAŞKANLIĞI VE GENEL SEÇİM

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, seçim takvimine göre ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından genel seçimler Haziran 2015’te yapılacak. Bir sonraki seçim2019’da. 2019’da genel ve yerel seçimler yanında Köşk seçimi de gerçekleşecek. Ve ülke tarihinde ilk defa bir yılda vatandaşın önüne üç sandık gelecek. 2023’e kadar da bir daha seçimolmayacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan da “İlke kararımız; 2015 Haziran’ına kadar seçim yok” diyerek, erken seçimiddialarını tamamen gündemden çıkardı. 

İŞ DÜNYASI ERKEN SEÇİM ÖNERDİ

İş dünyası başta olmak üzere pek çok kesimise “Genel seçimler bu yaz olsun, 2015’te önümüz açılsın” talebinde bulunurken kafadaki soru işaretlerini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yanıtladı. Babacan erken seçime gidilmesi halinde, ülkede sık sık erken seçimbeklentisi oluşacağını ve 2 yıl sonra da bu talebin gündeme geleceğini söyledi.

Babacan, bunun ülkedeki öngörülebilirliği etkileyeceğini aktarırken, “Kısa vadede işi kurtaralımderken sonraki 4 yılı riske atarız. 2015’i atlatınca 4 yıllık seçimsiz bir dönem var” dedi.

Babacan, 4 yıllık seçimsiz ilerleme döneminin ardından 2019’da üç seçimin yapılacağını belirtirken, “Genel, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi 1 yıl içinde yapılacak. Yasaya göre, genel ve yerel seçimler aynı yıla denk gelirse, sandık birleşmeli. Böylece, iki seçimiçin tek seferde sandığa gidilecek. Bir de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak” dedi.

4+4’LÜK HAMLE DÖNEMİ

Babacan, bu sürecin aşılmasıyla Türkiye’de 2023’e kadar bir daha seçim yapılmayacağına dikkat çekti. Babacan, “Dişimizi sıkıp seçimi zamanında yapmalı, bundan sonra Türkiye’nin 4 artı 4’lük asıl hamle dönemini sağlama almalıyız. Seçimleri zamanında yapmak, bu işin temeli. O nedenle Köşk seçimleri ile genel seçimler birleşmeyecek” diye konuştu.