BIST 9.511
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.492,84
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Hükümet yeni zam teklifi açıkladı!

Anayasa reformuyla ilk kez toplu sözleşme görüşmeleri yürüten memur sendikaları, zam konusunda en büyük sınavı veriyor

Abone ol
KESK zam teklifini protesto etti
Topladıkları 500 bin imzayı toplantıya götürmek isteyen KESK üyeleri ile çevik kuvvet ekipleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanan KESK üyeleri hükümetin memura 2012 yılı için '3.5+.35'luk yeni zam teklifini protesto etti. Toplantıya katılmak ve topladıkları imzaları teslim etmek isteyen KESK üyelerine polis barikat kurarak bakanlık binasına girmesine izin vermedi. Bakanlık binasına girmek isteyen grup üyeleri ile çevik kuvvet ekipleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından grup üyeleri yolu kapatarak basan açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada hükümetin teklif ettiği zam oranını protesto etti. Toplanan imzalar açıklamanın ardından sendika yetkilileri tarafından teslim edilmek üzere toplantıya götürüldü.

İNTERNETHABER- Anayasa reformuyla ilk kez toplu sözleşme görüşmeleri yürüten memur sendikaları, zam konusunda en büyük sınavı bugün veriyor. Hükümetin teklif ettiği yüzde 3 artı 3 zam ile Memur-Sen'in talebi olan yıllık yüzde 16'lık zam pazarlığı yapıldı. 

Hükümet teklifini revize etti ve yeni teklifini sundu. Buna göre 2012 için yüzde 3,5+3,5 önerildi. Hükümet 2013 yılı için ise yüzde 3 + 3 teklif verdi.

Yaklaşık 4.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin son turu yapılıyor.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapıyor.

Hükümet görüşmede yüzde 3+3'lük zam teklifini yüzde 3.5+3.5'a yükseltti. 30 Nisan'da başlayan süreçte 7 toplantı yapılmasına rağmen hükümet yüzde 3+3'lük teklifinde değişikliğe gitmemişti.

GÜNDOĞDU TEPKİ GÖSTERDİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise zam teklifine tepki gösterdi:

"Yapılan teklif cılız bir teklif. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0.5 + 0.5. Teklifimizi gözden geçirmeyeceğiz. Öğretmen, öğretim üyesine yönelik de bir ek ödeme yok. Orta vadeli planlar hala konuşuluyor. Harçlara ve vergilere 2012 için belirlediği yeniden değerleme oranı yüzde 10.26. Kredi derecelendirme kuruluşunun yalan söylediğini söylüyor hükümet. Ama kredi kuruluşunun söylediği cümleleri doğrular gibi söylüyor bu teklif. Mağduriyeti giderecek bir teklif yok.  Bu teklife karşı masaya sunduğumz yüzde 16'lık zam, bu kalemlerin hiç biriyle ilgili yeniden bir değerlendirme yapmayacacağız. Çünkü bu teklif yeniden değerlendirme yapacağımız bir teklif değil"

ASLA KABUL EDEMEYİZ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ''Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir'' dedi.Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada gazetecilere açıklama yapan Koncuk, Cuma günkü oturumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ''sıcak baktığı'' belirtilen konuları hatırlattı.

''(Sıcak bakıyoruz) denilen tekliflerin bir kısmı bugün masaya getirilmedi'' diyen Koncuk, ''Literatüre yeni bir şey daha girdi. 'Evet' ve 'Hayır' kelimesinin yanı sıra 'Sıcak bakıyoruz'. 'Sıcak bakmak' ne demektir? 'Sıcak bakıyoruz' dediğiniz şey kabul ettiğiniz şeydir. Sıcak bakmanın ne anlama geldiğini biz anlayamadık. Cuma günü masada sıcak bakılanların bugün tekliflerin içinden çıkartıldığını gördük'' diye konuştu.

Bu konuların arasında toplu sözleşme ikramiyesi, aile yardımı, sözleşmeli personelin kadroya alınması, 2005'ten sonra başlayanlara bir derece verilmesi gibi konuların yer aldığını dile getiren Koncuk, şunları söyledi:

''Cuma gününden bu yana tekliflerin anlaşılmaz bir şekilde geriye doğru gittiğini gördük. Halbuki toplu sözleşme müzakereleri ilerleyerek devam eden müzakerelerdir. Aradan geçen iki günde bu geriye gidişin sebebi nedir? Bir müzakere metodu olarak mı acaba yarı yarıya azaltılmıştır bu sıcak bakılan teklifler? En önemli problem yüzdelik artışlardır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 3,5 3,5 teklifi gelmiştir. 3'ün 3,5'e çıkmasını bekliyor muyduk? Daha fazlasını bekliyorduk. Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3,5 3,5'un kamu çalışanlarına, ortalama memur maaşlarına getireceği zam 50 liradır. Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir.''

Ek ödemelerin emekliliğe yansıması taleplerinin kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Koncuk, ''2 milyon 100 bin kamu çalışanın ek ödemeleri bu masada söz konusu dahi edilmiyor. Bunu anlamak mümkün değil'' dedi.

KAMU ÇALIŞANI RENCİDE EDİLDİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, revizyonun ardından kamu çalışanlarının ''buçuklu yaklaşımla'' rencide edildiğini ileri sürdü.

Yol ücretleri, yemek, emeklilerin durumu, aile yardımı konularında yeni bir teklifin getirilmediğini bildiren Özgen, ''Sadece yüzdelik artış oranında buçuklu bir artışı öngörülmüştür. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu yaklaşım kamu çalışanlarını dün olduğu gibi bugün de hiçleştiren, onların hakkını gasp eden, emeğini yok sayan bir yaklaşımdır. Hükümetin bu yaklaşımdan vazgeçmesi lazım'' diye konuştu. Kamu çalışanlarına emeklerinin karşılığını vermesi gerektiğini belirten Özgen, kamu çalışanları adına heyet başkanı olan Memur-Sen Konfederasyonu'nun yaklaşımına ilişkin de ''Hükümetin yüzde 3,5'lik zam artışı yaklaşımına '4,5 olsun da görüşmeleri sürdürelim' tutum ve yaklaşımını biz kabul etmiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Özgen, ''Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs'ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz'' dedi.

Hükümetin yeni bir teklif getirmek zorunda olduğunu kaydeden Özgen, aksi takdirde görüşmelerin tıkanacağını söyledi.

MEMUR SEN NE İSTİYOR?

Memur-Sen de 2012 için yıllık yüzde 16'lık zam talebinde bulunuyor. Bu oranda bir miktar kaybı göze alıyor. Konuya ilişkin bilgi veren sendika yetkilileri, "Bizim elimizde her türlü alternatif mevcut. Yıllık zam talebimizi 6'şar aylık iki döneme bölebiliriz. Tek seferde yüzde 16'lık zam 8 artı 8 olabilir. Taleplerin, ödemelerin bir bölümü 2013'e sarkıtılabilir. Yeter ki çözüme açık olunsun" dedi.

ANLAŞMA OLMAZSA NE OLACAK?

Hükümet ile Memur-Sen arasında uzlaşma sağlanamazsa, pazarlığa Kamu-Sen ile devam edilecek. Buradan da uzlaşma çıkmazsa, anlaşma sağlanamayan başlıklar hakem heyetine havale edilecek. Hizmet kollarıyla üzerinde uzlaşılan maddeler ise mutabakat sağlandığı için hakem heyetine gönderilmeyecek.

FARUK ÇELİK: YENİ BİR TEKLİF SUNABİLİRİZ

Hükümet 2012 için yüzde 3+3 olan teklifini yüzde 3,5+3,5 yaptı. Teklif memur sendakaları tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı.

Hükümet kanadından Faruk Çelik yaptığı son açıklamada memurlar tarafından tepkiyle karşılanan zam oranıyla ilgili olarak: "Yeni bir teklif sunabiliriz" şeklinde bir açıklama yaptı.