BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Hükümet tutanaklar için BDP'yi suçladı

Abdullah Öcalan'ın söylediklerine ilişkin tutanakların medyaya sızmasına hükümet BDP'yi hedef gösterdi.

Abone ol

İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin medyaya sızması tartışma yarattı. Öcalan'ın kullandığı ifadelerin konuşulduğu kadar tutanakları kimin sızdırdığı da günün sorusu oldu. 

Hükümet kanadından ikinci Oslo'ya çevrilmek istendiği ve BDP'nin sızdırdığı yorumları yapılırken BDP iddiaları yalanlayarak olayı 'Oslo görüşme kayıtlarının sızdırılmasına' benzetti.

SABOTAJ GİRİŞİMİ

Radikal'in haberine göre cezaevinde, MİT tarafından tutulan ve Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderilen resmi tutanağın daha kapsamlı olduğu belirtiliyor. Başbakan’a yakın bir isim ise olayın 'kötü niyetli bir hareket ve sabotaj girişimi' olduğunu söyledi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP’li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan’ın yer aldığı BDP heyetinin, İmralı’da Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin tutanakların yayınlanması Ankara’da deprem etkisi yarattı. Dikkatler tutanağı kimin sızdırdığına çevrildi. Tutanakların kamuoyuna yansımasının ardından Adalet Bakanlığı’nda bir toplantı gerçekleştirilerek konu masaya yatırıldı.

HÜKÜMET BDP'Yİ SUÇLADI

Hükümet kamuoyuna yansıyan tutanakların BDP tarafından sızdırıldığına inanıyor. Hükümette, BDP’lilerin görüşme sırasında aldığı notların, akılda kalan notlar ve anektotlarla birleştirilerek farklı bir tutanak oluşturulduğu kanaati hakim. Görüşme sırasında MİT görevlisinin aldığı notlardan oluşan ve Başbakanlık ile ilgili bakanlıklara gönderilen resmi tutanağın daha kapsamlı olduğu belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın yakın çevresinde bulunan bir isim, olayın BDP’nin aymazlığı ve kötü niyetli bir hareket, bir sabotaj girişimi olduğunu savunuyor.

İlgili bakanlıklar ve MİT'in gazetede yer alan sözler ile İmralı görüşmelerinin resmi tutanağını karşılaştırmalı olarak incelemeye aldığı öğrenildi. İnceleme sonrası gerekli görülürse bakanlık tarafından bir açıklama yapılması düşünülüyor.

Milliyet gazetesinin yayınladığı İmralı "görüşme tutanağı" AK Parti kanadında "İkinci Oslo" olarak da görüldü. Bu yayının sürece zarar verdiğini öne süren iktidar çevrelerinde, İmralı'ya giden heyette yer alan Altan Tan ile bir TV kanalı arasında yaşanan gerilime de dikkat çekildi.

Öcalan'ın, Altan Tan, Gültan Kışanak ve Aysel Tuğluk'la ilgili söylediği iddia edilen sözlerin böyle bir tutanağı yayınlatmaya yol açtığını savunanlar da bulunuyor.

0.20130228153052.jpg

BDP: BİZ SIZDIRMADIK 

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken İmralı görüşmesiyle ilgili, "Tutanakları biz sızdırmadık. Kimin sızdırdığını hükümet ortaya çıkarmakla görevli" dedi.

Basın toplantısı düzenleyen Baluken, sürecin hükümet tarafından sızdırılan bilgilerle yürütüldüğünü iddia etti.
Çözüm sürecinin akamete uğramaması için BDP'nin hassas davrandığını da söyledi.
Süreçte, askeri operasyonlara son verilmesini isteyen Baluken, "Heyetimiz önemli haberler beklerken Kandil'i bombalamak sürece katkı sağlamaz. Var olan güvensizliği derinleştirir. Süreci sabote eder" dedi