BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  GÜNCEL

Hükümet rehinelerin yerini biliyor SON DAKİKA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, IŞİD'te yaşanan konsolosluk baskınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, IŞİD'in Musul'daki Türk Konsolosluğu'na yaptığı baskına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümetin rehinelerini 'tereyağından kıl çeker gibi' kurtarmaya çalıştığını söyleyen Çelik, "Hükümet konsolosluk personelinin nerede olduğunu biliyor. Sağlık durumları iyi. Herhangi bir kaba kuvvete maruz kalmadılar" dedi.

Musul'da kaçırılan TIR şöforlerinin henüz serbest kalmadığını söyleyen Çelik, şöforlerin de durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

Hüseyin Çelik SKY 360'da katıldığı canlı yayında Musul'daki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Çelik'in açıklamalarının satırbaşları şöyle:

KABA KUVVET UYGULANMADI

Rehin tutulan kişilerin nerede olduğunu biliyoruz. Herhangi şiddete ve kaba kuvvete maruz kalmamışlardır. TIR şoförlerinin nerede olduğunu da biliyoruz, sağlık durumları iyi. Nakliye firmasının yetkilileriyle yarım saat önce konuştum, şoförlerle görüştüler durumları gayet iyi.

Bazı haberler yayınlandı. TIR şöforlerinin serbest bırakıldığına yönelik. Bu doğru değil.

MÜDAHALE AKLA GELECEK SON İHTİMALDİR

Cesur derler candan ederler, cömert derler maldan ederler! Bir müdahalenin yapılması en son akla gelecek şeydir. Türkiye'yi böyle birşeyin içine teşvik etmeye kimseni hakkı yoktur.

IRAK BU KADAR ZAYIF MI?

Irak ve Suriye 70'li yılların Lübnan'ı neredeyse aynı yerde. Suriye'de kendi halkını katleden bir yönetim ve onlarca örgüt var. IŞİD'in diğer tarafı Suriye'yle eş zamanlı Irak'ta da faaliyet gösteren bir yapı var. Saddam dönemide diktatörde olsa bir yönetim vardı. Irak ordusu var. 70 bin kişilik birlik var. Bunlar direnç göstermeden şehri teslim etmişler.

Irak'ta seçimlerden sonra Maliki'nin tek başına hükümeti kurma durumu yok. Irak Parlementosu'nda 12 siyasi parti var. Böyle bölük pörçük bir durum var. Maliki hükümetinin mezhepçi bir yapısı var. Irak Şii-Sünni çatışması var. Ölen insan sayısı 9 bin kişidir. 2014'te her ay bin kişi ölüyor. Irak'tan söz ediyorum.

Birinci parti gelen Maliki'nin partisinin hükümet kurması bekleniyor. Ama çok zor. Kuzey Irak'ta da seçim yapıldı ama hükümet kurulamadı. Barzani ile Talabani'nin ittifakı zayıfladı. Kuzey Irak'ta da böyle bir boşluk sözkonusudur. Peşmerge birliklerinin müdahalesi şeklinde bir durum var ama Musul yönetim izin vermemiş sonuçta IŞİD gelip yerleşmiş.

IŞİD'İ DESTEKLEDİĞİMİZ YALAN!

Biz Suriye'de saklamıyoruz Özgür Suriye Ordusu'nu destekliyoruz ama IŞİD'i desteklediğimiz yönündeki iddialar yalandır. ÖHO'yu destekliyoruz ama onalr da IŞİD'le çatışıyor. Biz bu durumda IŞİD'i nasıl desteliyor olabiliriz.

Bizim buradan çıkarmamız gereken dersler var. Bu bir milli meseledir. CHP Başbakan ile verdikleri gensoruyu geri çekti. Bu sorumlu bir davranıştır ve takdir etmek isterim. Sayın Dışişleri Bakanımızla görüştü. Bizi eleştirdiler Loğoğlu eleştirdi. Eksik bulabilirsiniz ama böyle bir günde bizim ülkemizin menfaatleri sözkonudur.

Bahçeli'nin önemli bir manzereti varsa bilemem ama yoksa ben bakanın yerinde olsam Tuğrul Türkeş ile görüşmezdim. Sayın Bahçeli çok kışkırtıcı bir üslupta bulunuyor.

Bir hain Diyarbakır'da bayrağa el uzattı. Bu bayrağa uzanan el namusa uzanan eldir. Bizim hassasiyetimiz MHP'den az olabilir mi? Genelkurmay Başkanı'nı Başbakan'ın peşine takılmasıyla suçluyor. Kimin dümen suyuna gidecek? Merkel'in mi, Obama'nın mı? Bu ordu milletin ordusudur, milletin iradesine tabi olur.

KERKÜK'ÜN DURUMU

Kerküt şuan Peşmergelerin yani Kuzey Irak yönetiminin kontrolümünde. Eğer burada yönetim zaafiyeti olmasa birkaç binlik bir örgüte bir şehri bırakmaz. Irak tam bir ateş topuna dönmüş durumda. Bize hadi Musul'a girin derseniz kaybedersiniz. Uçağımız Suriye'de düşünce hadi Suriye'ye girin dediler. Herşeyin bir zamanı var.

NATO harekete geçirilmiştir! NATO Türkiye'ye destek çıkmıştır. Müttefiklerimiz bu konudaki haklılığımızı tescil etmişlerdir. Türkiye sahipsiz değil, hükümet işinin başındadır. Böyle slogan atanlarla bu iş çözülmez.

Temenni ederiz ki operasyona gerek olmaz. Bunu gerektirecek bir durum şu saate kadar sözkonusu değil. Bu görüşmeler müspet yönde gelişiyor. Hükümetimiz de iyimserdir.

Karşısınızda diplomatik otorite yada devlet yok. Yol ve yordam konusunda hükümetimiz gereğini yapıyor.

ABD ELİNİ TAŞIN ALTINA NE KADAR SOKAR?

ABD'nin 2011'de ayrılmasının ardından kaotik bir ortambıraktı. ABD bıraktığı bahçeyi düzenlemesi gerekiyordu. Bizden önce merkezi Irak hükümetinin düzene girmesi gerekiyordu. Ülkedeki demokratik talepleri mezhepsel endişelerle görmezden geliyor. Siz halkın demokratik taleplerini yok sayarsanız onlar farklı yollarla kendilerini ifade etmeye başlarlar. Merkezi hükümetin bu durumda çok günahı vardır.

Türkiye'nin 16 buçuk milyarlık bir dış ticaret hacmi var. Irak'ı ayakta tutan aslında Türkiye'dir. Aldığımız petrole rağmen ticaret Türkiye lehinedir. Irak ABD, Fransa için 1 anlam ifade ediyorsa, biizm için 2 ifade ediyor.