BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,76
ALTIN 2.492,75

Hükümet programda sanat ve kadın mevzuatı...

Hükümet programda sanat ve kadın mevzuatı açıkça belirtilmiş, şimdi icraata geçirme sırası atanan bakanlarda...

Hükümet programı TBMM’ye (160 sayfa) sunuldu. Programda seçim döneminde seçmene söylenen/söz verilen konulara yer verilmiş. Şimdi iş atanan bakanlara ve cevval kadrolara düşüyor. Mesajlar verilmiştir; projelerle hayata geçirmek onların işidir, Başbakan’ın işi değildir. Yani üst görevler; yan gelip yatacak yerler değildir!..

Şimdi;  sanat ve kadın mevzuatı programda ne kadar yer aldı diye  merak edenlere toplu olarak sunuyoruz;

 "Tarihiyle barışık sanat insanlarının yetişmesi sağlanacak"

“Hükümet Programı'nda, kadim kültürün temel anlayış ve değerlerine dayalı zenginliğinden beslenen, onu zaman ve mekan bağlamında geliştiren bir bakış açısıyla diğer medeniyet ve kültür birikimlerine de açık bir kültür ve sanat yaklaşımının hakim kılınacağı” bildirildi.

“Farklı kültürler ve medeniyetlerle yoğun bir etkileşim içerisinde kültürel ve sanatsal ürünlerin en özgür şekilde ortaya konulması için gerekli fiziksel ve entelektüel altyapıyı güçlendirmeye devam edileceği belirtilen programda, medeniyet, kültür ve sanat değerlerin muhafaza edilerek gelecek nesillere kaliteli bir biçimde aktarılmasının hedeflendiği” ifade edildi.

  1. Hükümet döneminde “kültür ve sanat alanının idari örgütlenmesini yeniden ele alınacağına işaret edilerek kültürün esas olarak sivil toplum inisiyatifinden beslendiğinin ve yeniden üretildiğinin bilincinde olarak, sivil toplumun kültür ve sanat faaliyetlerine aktif olarak katılabileceği mekanizmaların arttırılacağı” vurgulandı.

Programda, "2023 ve ötesini hedeflerken dünyayı tanımış, Türkiye'nin meselelerine vakıf, kendi toplumu ve tarihiyle barışık kültür ve sanat insanlarının yetişmesini sağlayacağız. Kültür ve sanat eserlerinin özgürce üretilmelerinin önünü açacak hukuki altyapıyı geliştireceğiz. Fikri mülkiyet haklarının kurumsallaşmasına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz" değerlendirmesi yapıldı.” (64.Hükümet programından//haber/548976/)

Bu arada, Kemal Öztürk, (Yenişafak)  göreve atanan yeni bakanlar için tavsiyelerde bulunmuş.  Keşke; bunları uygulamak sadece bakanlara değil,  her üst göreve gelen  kişiye kısmet olsa!.. (/yazarlar/kemalozturk/yeni-bakanlara-oneriler-2023234)

“ Kadına ilişkin mevzuat gözden geçirilecek”

“Kadınların bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmeleri, daha kaliteli eğitim olanaklarına sahip olmaları, karar alma mekanizmalarındaki etkinliklerinin artırılması, iş gücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılarak istihdamlarının artırılması, sosyal güvencelerinin sağlanması ve kadın girişimci sayısının artırılmasının temel hedefler arasında yer aldığı aktarılan programda, kadının bireysel ve toplumsal olarak daha da güçlenmesi için hayata geçirilen politikaları ve başlatılan çalışmaların uygulamaya devam edileceği belirtildi.

Programda, kadınların konumunu daha da güçlendirmek ve uygulamaların etkinliğini artırmak üzere, kadına ilişkin mevzuatın ilgili tarafların görüşleri alınarak gözden geçirileceği vurgulandı.

Başta erken çocukluk dönemi eğitiminin geliştirilmesi olmak üzere, kız çocuklarının eğitime devam etmelerinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınacağı ve ilave teşvik mekanizmalarının hayata geçirileceği ifade edilen programda, şöyle denildi:

"Mobil eğitim ve öğretim ekiplerinin mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlere yönelik sunduğu temel eğitim, yaygın eğitim ve yayım hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Özellikle kız çocukları ve kadınların bu hizmetlerden etkili bir biçimde yararlandırılmalarının zorunlu kılınmasını sağlayacağız. Erken evliliklerin önlenmesi için aileye yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlığını ve etkinliğini artıracağız. Kadınlarımızın sağlık hizmetine daha kolay erişimi için yaşadıkları ortamda hizmet almalarını sağlayacak ev ziyareti sistemini yaygın ve işlevsel hale getireceğiz. Kadın istihdamının artırılmasına yönelik yeni çalışma modelleri oluşturacağız. Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacağız. Kadın istihdamına yönelik getirdiğimiz istihdam teşviklerinin devamını sağlayacağız. Kadın Girişimciliği Programı hazırlayarak uygulamaya koyacak ve kadınlarımızın iş hayatına atılmalarını kolaylaştıracağız. Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yaptığımız düzenlemeyle, kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlamaya devam edeceğiz."

Çalışanların ve işverenlerin kadın-erkek fırsat eşitliği bilincini güçlendirmeye yönelik farkındalık oluşturucu programların artırılacağına vurgu yapılan programda, "Kadınlarımız için iş ve aile yaşamını uzlaştırma politikalarını hayata geçireceğiz. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacağız. İşçi ve memur tüm çalışan kadınlarımıza doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanıyacağız. Genel olarak şiddete, özel olarak da kadınlara yönelik şiddete karşı her türlü yasal korunma sağlanması ve yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacağız. Ayrıca, kadınların şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri, bilgi ve destek alabilecekleri merkezleri daha işlevsel ve erişilebilir hale getireceğiz" ifadesine yer verildi.” (64.Hükümet programından//haber/548976/)

 

ÜNİVERSİTE SORUNLARI…

“Ülkenin böyle sorunları da var!..

Memleketin temel meselelerine ağır ağır girelim..

Üniversiteler dökülüyor..

Her kente üniversite, her ilçeye fakülte sistemi çöktü.. Özel üniversite, vakıf üniversitesi furyası iflas etti..

Tıp fakülteleri doktor yetiştiremez..

Hukuk fakülteleri hukukçu çıkaramaz..

Mühendislik fakülteleri mühendis yetiştiremez hale geldi...

Kim söylüyor? ..

Adam üç kuruşluk puanla tıp fakültesine, iki kuruşluk puanla hukuk fakültesine giriyordu.. Parayı basıp okuyordu.. Bi şekilde mezun oluyordu..

Doktor ama doktor değil!..

YÖK baktı ki durum kötüye gidiyor.. Baraj koydu..

***

Sorun sadece doktorluk mesleğinde değildi.. Hukuk fakültelerine de baraj geldi..

Mezun çoktu ama hukuktan anlayan yoktu..

Mühendisliğe de baraj konuldu, sıra da mimarlık var.. Yakında işletme, ekonomi, sosyoloji, edebiyat gibi alanlara da baraj gelirse şaşırmam..

Çünkü ihtiyaçtan fazla fakülte var..Çoğunluğu lise düzeyinde  veriyor.. “ (/muhalefetsiz-donem-yeniden-basliyor/gundem/ydetay/2143627/default.htm)