BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,54
HABER /  GÜNCEL

Hükümet kilo verdirecek

Sağlıktaki israfı azaltmak isteyen hükümet işe peynir ekmek gibi dağıtılan kolestrol ilaçlarından başladı.

Abone ol

SSK Sağlık İşleri Genel Müdür Vekili Sami Türkoğlu, Bütçe Uygulama Talimatı'nın, kolesterol ilaçları konusunda yanlış anlamalara yer vermeyecek şekilde revize edileceğini bildirdi.

Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kolesterol ilaçları konusundaki uygulamada bazı yanlış anlamalar olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Kolesterol ilaçlarını mutlaka kullanması gereken kişilerin her defasında kan tahlili yaptırmaları, değeri yüksek çıkarsa ilaçların verilmesi, değilse verilmemesi amaçlanmamıştı. Kişinin felç, kalp nakli ve şeker hastalığı yoksa, kolesterol ilaçları doktorun ilk önerdiği ilaç değildir. Kişiye, 'Önce diyet yap, normal kilona gel' denir. Dünyanın her yerinde de böyledir. Hastanın her iki ayda bir kan tahlili yaptırması zorunlu değildi.''

Türkoğlu, Türkiye'de bir hastaya ilaç yazılmışsa, bir daha aynı ilaç için  doktora gidilmemesi gerektiği yönünde bir zihniyet bulunduğunu ifade ederek, kolesterol değerleri yüksek ve kilolu hastalara, doktorların ''Bu ilaçları al ama kilo da ver'' diyeceğini söyledi.

Bazı kişilerin, kilo vermeden ilaç almak istediklerini ifade eden Türkoğlu, ''Bunları yapma, devlet sana ilaç versin...'' diye konuştu. Bütçe Uygulama Talimatı'nın, kolesterol ilaçları konusunda yanlış anlamalara yer vermeyecek şekilde revize edileceğini bildiren Türkoğlu, kolesterol ilaçları konusundaki uygulamanın IMF heyetinin Türkiye'ye gelişiyle ilgisi olmadığını söyledi.