BIST 9.803
DOLAR 32,52
EURO 34,98
ALTIN 2.435,38
HABER /  GÜNCEL

Hükümet-cemaat savaşında tek çıkış formülü!

Ruşen Çakır "Cemaat’in devlet içindeki örgütlenme stratejisini terk etmesi" durumunda hükümetle savaşının şiddetinin büyük ölçüde kırabileceğini yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
14 Aralık operasyonu ile yeniden tırmanışa geçen cemaat AK Parti savaşında gelinen noktayı yorumlayan Habertürk yazarı Ruşen Çakır sürecin nasıl sonuçlanacağı sorusuna yanıt aradı.

Tarafların güç dengelerine bakıldığında hükümet ile cemaat arasındaki kavganın tek bir sonucu olabileceğini vurgulayan Ruşen Çakır Cemaatin devlet içinde örgütlenme stratejisini terk ederek geri adım atması durumunda çatışmanın bitmesi ya da savaşın şiddetinin büyük ölçüde kırabileceğini yazdı. Çakır, cemaat ile köprüleri atan Star yazarı Ahmet Taşgetiren'in dile getirmiş olduğu hükümet ile Cemaat arasında bir “çözüm süreci” başlatılması önerisine dikkat çekerek tarafların sonunda masaya oturmak zorunda kalacağını savundu.

İşte Çakır'ın yazısındaki ilgili bölüm:

CEMAAT HÜKÜMET SAVAŞINDA TEK ÇIKIŞ FOMÜLÜ!

Öncelikle cumhuriyet tarihinde örneği görülmemiş bir iktidar mücadelesi/savaşı yaşadığımızı hatırlatalım. Dolayısıyla çok şey fazlasıyla belirsiz. İkinci olarak, savaşın asıl nedeninin siyasi iktidarın gözünü toplumsal alana, bu bağlamda Gülen Cemaati’ne; Cemaat’in de gözünü siyasal alana, bu bağlamda iktidara dikmiş olması olduğunu vurgulayalım. Tarafların birbirlerini tamamıyla yok etmeleri asla mümkün olamayacağı için içlerinden en az birinin, diğerinin esas alanından çekilmesinin, bitirmese de, savaşın etkisini büyük ölçüde kırabileceğini düşünüyorum.

CEMAATİN STRATEJİSİNİ TERKETMESİ GEREKİYOR

An itibarıyla güçler dengesine baktığımızda, siyasi iktidarın, daha doğrusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplumsal alanla ilgili emellerinden vazgeçmesini beklemek pek gerçekçi görünmüyor. Dolayısıyla geriye Cemaat’in devlet içindeki örgütlenme stratejisini terk etmesi kalıyor. Geçen yıl 17 Aralık’tan bu yana hükümet, devlet içindeki Cemaat yapılanmasına çok ağır darbeler indirdi, ama tasfiye edemedi. (Fuat Avni fenomeni bu noktada yeterli bir örnek olarak görülebilir.)

TAŞGETİREN’İN "ÇÖZÜM SÜRECİ" ÖNERİSİ

Tek çıkar yol, Cemaat’in devlet içindeki yapılanmasını kendisinin lağvetmesi görünüyor. Tabii bunun gerçekleşebilmesi için Cemaat’in önce bu yapılanmanın varlığını kabullenmesi, ardından ülkeyi yönetenleri bu stratejiden vazgeçtiğine ikna edebilmesi ve kuşkusuz bu süreç boyunca ve sürecin sonunda birtakım garantiler alması gerekiyor.

Sonuç olarak, geçenlerde Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren’in dile getirmiş olduğu hükümet ile Cemaat arasında bir “çözüm süreci” başlatılması önerisini yabana atmamak gerekir. Bugünden bakıldığında çok uçuk görünebilir ancak nasıl devlet ile PKK birbirlerini mutlak anlamda yenmelerinin imkânsız olduğunu kabullendikten sonra masaya oturmak zorunda kalmışlarsa, benzer bir durum, çok yakında olmasa bile AKP ile Cemaat arasında da yaşanabilir.

O an gelene kadar yine kimin daha çok kaybettiğini tartışacağımız ve her geçen gün daha da tırmanacak bir savaşı izleyeceğiz demektir.

YAZININ TAMAMI İÇİN