BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Huawei tutuklamasına Kanada Başbakanı'ndan ilk açıklama

KANADA Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinde tutuklanan Çinli teknoloji devi Huawei'nin yöneticisi ve kurucusunu kızı olan Mıng Vancou'a dair ilk kez konuştu. Trudeau, “Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve ilgili yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi” dedi.

Abone ol

Çin'in teknoloji devi Huawei'nin yöneticisi ve kurucusunu kızı olan Mıng Vancou, Kanada'da ABD'nin talebi üzerine tutuklandı. İran yaptırımlarının delmekle suçlanan Vancou, hakkında Kanada Başbakanı Justin Trudeau ilk kez konuştu.

Hükümetin, Huawei'nin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun tutuklanmasında rolü olmadığını belirten Trudeau “Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve ilgili yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi.” dedi. 

SÜREÇ SİYASETTEN BAĞIMSIZ
Trudeau, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık'ta Vancouver’da uçak değiştirirken gözaltına alınan Mıng’a yönelik yasal sürecin siyasetten bağımsız işlediğini belirtti.

Kanada Başbakanı Mıng’ın tutuklanacağının kendisine eylemden birkaç gün önce bildirilmesine karşın hükümetinin sürecin parçası olmadığını ifade etti.

Çinli teknoloji devi Huawei'ye, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açan ABD yönetiminin talebi üzerine gözaltına alınan Mıng'ın 7 Aralık Cuma günü yani bugün ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirilmişti.


ÇİN SERBET BIRAKILMASINI İSTEDİ
Pekin yönetimi, tutuklamayı insan hakları ihlali olarak nitelendirirken, Kanada’dan Mıng’ı bir an önce serbest bırakmasını istemişti.  Çin'in Ottawa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Mıng'ın ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak, "Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor." ifadesine yer verilmişti.