BIST 9.693
DOLAR 32,48
EURO 34,75
ALTIN 2.494,92
HABER /  GÜNCEL

HSYK'dan son dakika Zekeriya Öz kararı

HSYK'dan gelen son dakika haberlere göre savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi.

Abone ol

HSYK, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi. HSYK ihraç kararını 5'e 2 oy çokluğuyla aldı. Zekeriya Öz, ihraç kararını "yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya" sözleriyle değerlendirdi.

HSYK 2. DAİRESİ'NDEN İHRAÇ AÇIKLAMASI

HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Öz, ihraç kararı hakkında "Kurulda kararları bütün üyeler kendi vicdani kanaatine göre verir, kimseden etkilenmesi söz konusu değişldir." dedi.

KARAR 69. MADDENİN SON FIKRASINA GÖRE ALINDI

Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

meslekten-atilan-savcilar.jpg
Savcılar Zekeriya Öz , Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl meslekten ihraç edildi.

SAVCI CELAL KARA'DAN CAN DÜNDAR'A OLAY AÇIKLAMALAR

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten hâkim ve savcıları 30 Aralık'ta açığa almıştı. Hakim ve savcılar için 3 Mart'ta yargılama izni verilmişti.

ZEKERİYA ÖZ'DEN SERT TEPKİ

Ergenekon davalarının olay savcısı olarak bilinen Zekeriya Öz'ün tepkisi gecikmedi. HSYK'nın ihraç kararına Twitter hesabından tepki gösteren Zekeriya Öz, kararın yok hükmünde olduğunu iddia etti.

screen-shot-2015-05-12-at-2.16.33-pm.png

 17-25 Aralık operasyonlarının kilit savcılarından Öz, bir süre sonra Bolu'ya düz savcı olarak atanmıştı. Öz, Erdoğan ve hükümeti eleştiren zehir zemberek tweetleriyle gündeme geliyordu.


SÜREÇ

HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.

HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.

YARGITAY'DA YARGILANACAKLAR

Bu kişiler hakkında yargılama izni de verildiğinden savcılar ile hakim Karaçöl hakkındaki dosya, iddianame hazırlanmak üzere Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti. 

Dosyanın gönderildiği Bakırköy Başsavcılığı, savcı Akkaş ve hakim Karaçöl ile ilgili iddianameyi tamamlamış, Başsavcılık da hazırladığı iddianameyi Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti. 

Bu kişiler, birinci derece hakim ve savcı olmaları nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtayda yargılanacak.

ZEKERİYA ÖZ KİMDİR