BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.407,74
HABER /  GÜNCEL

HSYK'dan flaş 'paralel yapı' hamlesi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, yargıda paralel yapı iddialarıyla ilgili dosya açarak müfettiş görevlendirdi.

Abone ol

Emniyette başlayan Paralel Yapı soruşturması yargıya uzandı. Cemaate yakın yargı gücü oluşturulduğu  iddiasıyla yapılan ihbar üzerine, HSYK 3. Dairesince dosya açıldığı ve müfettiş görevlendirildiği bildirildi.

Hakim ve savcılarla ilgili adli yargının işlem yapma yetkisi olmadığı için suç duyuruları ve ihbarlar birleştirilerek HSYK tarafından ele alındı. Hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapmakla görevli 3. Daire inceleme kararı verdi. İnceleme sonrası hazırlanacak rapor HSYK 2.Dairesi'ne gönderilecek.

HANGİ HAKİM VE SAVCILAR İNCELENECEK?

İnceleme kapsamında 17-25 Aralık, İzmir Limanı, Adana'da MİT TIR'larının aranması ve kozmik oda soruşturmalarını başlatan hakim ve savcılar incelenecek. HSYK ilk kez hakkında suç duyurusu olan yargı mensupları için "terör örgütü üyeliği"nden inceleme yapacak. Müfettişler bu soruşturmaların dosyasını inceleyecek, ifadeleri alacak ve bu suçlamanın yöneltildiği kişilerle ilgili "hiyerarşik bir yapılanma" olup olmadığına bakacak.

Hakkında suç duyurusu olan hakim ve savcılarla ilgili soruşturma açılıp açılmayacağına bu daire karar verecek.

ADALAT BAKANI : BİR ÇOK KİŞİ MAĞDUR

Soruşturmayla ilgili olarak Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Kenan İpek yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, haklarında ihbarda bulunulan hakim ve savcılarla ilgili iddialar şu şekilde sıralandı:

"...Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı kuvveti içerisinde, organizasyonu ve hiyerarşik yapısı bulunan, devlet yargısına alternatif olarak ve örgütlü biçimde faaliyet gösteren, kendinden olmayan veya kullanamadığı ya da farklı düşünen kişileri yargı kararları ile operasyonların hedefi haline getiren, emniyet ve yargı üzerinden toplanan istihbarata göre örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiği kararları icra eden, suç faili veya masum olduğuna bakılmaksızın bir çok kişiyi yargı eliyle mağdur eden, abartılı, ayrıntıya boğulmuş, gerçeklerin gizlendiği, kasıtlı, taraflı ve delilsiz davalar açan, topluma yönelik algıyı yöneten paralel devlet yapılanması terör örgütü isimli yapının yargıdaki uzantıları olarak paralel bir yargı gücü oluşturdukları..."

FETHULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "Fethullahçı Terör Örgütü üyesi oldukları" suçlamasıyla dördü polis 7 kişi hakkında açtığı davanın iddianamesinde, "Türkiye Cumhuriyeti devletine paralel bir 'cemaat devleti' oluşturulduğu ve devlet egemenliğini fiilen bu örgütün ele geçirmek için gizli faaliyet yürüttüğü iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada, böyle bir terör örgütünün varlığına ve amacına ilişkin somut deliller elde edildiği" dile getirilmişti.