BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  GÜNCEL

HSYK'da Danıştay seçimi hükümet mi cemaat mi?

HSYK'da hükümet ile cemaat arasında büyük bir savaş yaşanıyor, Yargıtay'daki ilk raundu kaybeden hükümet bugün Danıştay'da telafi peşinde.

Abone ol

HSYK seçimleri için yargıda hükümet ile cemaatin büyük bir kapışması var. Geçen hafta Yargıtay'da gerçekleştirilen HSYK'nın 3 üyesi için yapılan seçimi 'hükümet listesi'nin kaybetmesinin ardından, seçimlerin 2. durağında sandık Danıştay'da kuruldu.

Hükümet-Cemaat kavgası gölgesinde girilen bugünkü seçimle, Danıştay Büyük Genel Kurulu HSYK’ya 2 üye gönderecek.

DANIŞTAY'DAKİ HSYK SEÇİMİ SONUÇLANDI (TIKLA-OKU)

Danıştay Büyük Genel Kurulu’nda bugün yapılacak HSYK seçimlerinde Danıştay üyeleri, adaylar Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek için oy kullanacak.

Bugün 14:30'da başlayan seçimlerde 156 Danıştay üyesi en fazla 4 oy kullanabilecek. En çok oyu alan 2 aday HSYK asil üyesi olurken onları takip eden 2 üye de HSYK yedek üyesi seçilecek.

HSYK SEÇİMLERİ

HSYK üyeliğiyle ilgili adaylık başvuruları, seçim ve kesin sonuç sürecini Yüksek Seçim Kurulu takvimlendirdi. Danıştay, Yargıtay ve Adalet Akademisi'nden HSYK üyesi olacak isimler için bu kurumlar kendi içlerinde seçim yapıyor. Yargıtay 23 Eylül’de seçim yaparak HSYK’ya göndereceği üyeleri belirledi. Bugün yapılacak seçimde Danıştay'dan 2 üye de HSYK’ya seçilecek. Adalet Akademisi'ndeki seçimler ise 16 Ekim'de yapılacak.

YARGITAY'DA HÜKÜMET LİSTESİ KAYBETTİ

Yargıtay’da 13 aday arasında yapılan seçimde üyelerin en çok oyunu alan Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun doğrudan HSYK üyesi oldu. Hükümet'e yakınlığıyla bilinen üyeler ise seçilemedi.

HSYK SEÇİMLERİ 12 EKİM'DE

12 Ekim Pazar günü adliyelerde yapılacak seçimlerde adaylar listede bulunan 64 isimden adli yargı için 11 ismi, idari yargı için ise 5 ismi işaretleyecek. Hâkim ve savcıların adli yargı adayları için listede 11 isimden fazlasını işaretlemeleri halinde oyları geçersiz sayılacak. En çok oyu alan hâkim ve savcılar HSYK üyesi seçilmiş olacak.

HSYK SEÇİMİ ADAYLARI

HSYK üyeliği için yargıdaki gruplardan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası ortak adaylarını açıkladı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu da belirlediği adaylar için 12 Ekim tarihine kadar oy isteyecek.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda adı 'paralel yapı' olarak geçen Cemaat'e yakın grup ise bağımsız adaylar üzerinden seçim çalışması yaparak adaylarına oy isteyecek.

Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, Hükümetin HSYK’da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için adli yargı seçiminde 7 üyeden en az 3’ünü HSYK üyesi olarak seçtirmesi gerekiyor. Ancak Cemaat'e yakın isimlerin YARSAV’a destek vermesi halinde Hükümet'in kendine yakın isimleri HSYK’ya üye seçtirmesi zorlaşıyor. Bu nedenle Cemaat'e yakın isimlerin oyları seçimlerde belirleyici olacak.

hsyk_secimleri.jpg
Kaynak : El Cezire