BIST 9.139
DOLAR 32,36
EURO 35,01
ALTIN 2.324,61
HABER /  GÜNCEL

HSYK'da beklenen oldu ilk çatlak!

HSYK'da olaylı seçim süreci bitti sıra ise kritik önemdeki daire başkanlığı seçimlerine geldi. Ancak kriz başkanlık seçimlerinde de sürüyor

Abone ol

Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu’nun HSYK seçimlerini kazanmasının ardından daire başkanlıkları için “pazarlıklar” başladı.

Milliyetçi, sosyal demokrat ve hükümete yakın olmak üzere üç farklı yapıyı içeren birliğin üyeleri, kurulun üç dairesinin başkanlarının kim olacağı konusunda masaya oturdu. Bu kapsamda her gruba bir daire başkanlığı verilmesi kararlaştırıldı. Ancak atama ve yetkilendirme kararlarına imza atan Birinci Daire Başkanlığı konusunda hükümet ile milliyetçi grup arasında anlaşmazlık yaşandı. Cumhuriyet'in haberine göre, milliyetçiler, seçimde en çok oyu alan Metin Yandırmaz’ın 1. Daire Başkanı olmasını isterken Adalet Bakanlığı ise Halil Koç isminde ısrar etti. İkinci Daire Başkanlığı’na ise sosyal demokrat kökenli Mehmet Yılmaz’ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Adli ve idari yargıda 12 Ekim günü yapılan HSYK üye seçimlerini kazanan Yargıda Birlik Platformu, Adalet Bakanlığı’nda bir toplantı gerçekleştirerek daire pazarlığına girdiği ileri sürüldü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atayacağı 4 isim dışında, yeni HSYK’nin 16 üyesi şu an belli olduğu için yapılan toplantıya, platformun milliyetçi ve sosyal demokrat üyeleri de katıldı. 12 Ekim’de yapılan seçimleri kazanan isimlerden Metin Yandırmaz, Mehmet Durgun ve Ramazan Kaya milliyetçi, Ömür Topaç ve Mehmet Yılmaz sosyal demokrat kökenliyken; İsa Çelik, Turgay Ateş, Halil Koç hükümete; Ahmet Berberoğlu ve Mahmut Şen ise cemaate yakın olarak biliniyor.

HSYK'DA DAĞILIM NASIL?

22 üyeli kuruldaki dağılım; sosyal demokratlar 4, milliyetçiler 4, hükümet bakan dahil 10, cemaat ise 4 üyelik şeklinde oluşmuştu. Kurulda daire başkanlarının kim olacağına HSYK Genel Kurulu karar veriyor. Hükümet genel kurulda 12 olan salt çoğunluğa tek başına ulaşamıyor, ancak ittifak yaptığı milliyetçiler ve sosyal demokratların desteğini alması gerekiyor. Bakanlıkta yapılan toplantıda sıkı pazarlıklar yaşandı. Anlaşmaya göre, hükümet, sosyal demokrat ve milliyetçilerden birer isime HSYK’de başkanlık verilecek. Daire başkanları, toplantıların gündemini belirlemek gibi kritik görevlere imza atıyor. Bu kapsamda birlik arasında ilk anlaşmazlık Birinci Daire konusunda yaşandı. Milliyetçiler, seçimlerde 5 bin 836 ile en çok oyu alan Metin Yandırmaz’ın 1. Daire Başkanı olmasını istedi. Hükümet ise bunu kabul etmeyip Halil Koç’un başkanlığında ısrar etti. Milliyetçiler buna gerekçe olarak 2010’daki seçimler sonucunda en çok oyu alan İbrahim Okur’un Birinci Daire Başkanı olduğunu anımsattı.

İSİMLER NETLEŞİYOR

Diğer yandan hâkim ve savcıların atamalarını gerçekleştiren ve yetki kararnamesine imza atan 1. Daire’deki diğer üyelerin kimler olacağı konusunda isimler netleşmeye başladı. Ömür Topaç, Yakup Ata ve Ramazan Kaya’nın Birinci Daire’ye üye olarak girmesi bekleniyor. Toplantıda sosyal demokratlara daire başkanlığı olarak İkinci Daire verilmesi düşünüldü. Bu kapsamda Mehmet Yılmaz’ın İkinci Daire Başkanı olacağı ifade edildi. Bu daire, hâkim ve savcıların görevde yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemleri; suç ve disiplin soruşturması ve kovuşturmalarını karara bağlıyor. Yeni HSYK ilk toplantısını 27 Ekim’de yaparak görevine başlayacak.