BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,39
HABER /  GÜNCEL

HSYK seçiminde tartışmalı iddialar

HSYK'da seçim heyecanı başladı. Üç farklı listenin yarıştığı seçimde büyük tartışmalar yaşanıyor.

Abone ol

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için seçim başladı. Seçimde bakanlığın desteklediği bir listenin yanı sıra YARSAV ve Demokrat Yargı'nın adayları yarışıyor. Seçime giren her üç kesimden de tartışma yaratacak iddialar var.

Bugün adliye binalarında yapılacak seçimde 10 bin 471 adli ve bin 268 idari hakim ve savcı oy kullanacak. En çok oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilmiş olacak.

BAKANLIK DESTEKLİ ADAYLARA KOMPLO MU?

Seçim öncesi ‘Bakanlık destekli’ 6 aday, telefon ve SMS yoluyla çekildikleri yönünde hâkim ve savcıların arandığını ileri sürdü. Seçimlere saatler kala adaylardan Yargıtay Tetkik Hâkimi Dr. Teoman Gökçe ve Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Hâkim Ahmet Kaya, yaptıkları ortak açıklamada, adaylıklarının devam ettiğini, adaylıktan çekildikleri yönündeki haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

Açıklamada, “demokrasiyi içine sindiremeyen bir kısım çevrelerin” Teoman Gökçe ve Ahmet Kaya isimlerini kullanarak seçimde oy kullanacak hakim ve savcıları telefonla aradıkları ve kısa mesaj göndererek, “kimi adaylar lehine HSYK üye adaylığından çekildikleri” yönünde asılsız haberler yaydığı belirtilerek şöyle denildi?
“Konumlarımızda ve adaylık iradelerimizde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Yayılan bu haberler tamamen asılsız olup sorumlular hakkında YSK ve adli merciler nezdinde yasal yollara başvurulacaktır.”

YARSAV’DA BÖLÜNME Mİ VAR?

Seçime giren YARSAV ile ilgili de bölünme iddiaları ortaya atıldı. YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu,bu iddiaları yalanlayarak, şöyle dedi:
“Belirli bazı yazılı, sesli ve web tabanlı basın kuruluşlarında yer alan, mevcut yönetim kurulunda yer almamama rağmen adımın da geçtiği tek yanlı, gerçek dışı ve hukuk dışı yayınlar nedeniyle, her türlü hukuksal yollara başvurulacaktır. Belirli merkezler için sonuç alma hedefine güdümlü bu haberler etkilerinin giderilmesini olanaksız kılmak için son güne, son dakikaya ayarlanmıştır. Soyut, tek yanlı, gerçek dışı, hukuk dışı ve tek merkez çıkışlı bu yayınlar gerçekte güçsüzlüğü güce çevirebilmek için yargı üzerinde çok amaçlı olarak yazılan bir senaryonun oynanmakta olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yargı, yargıya bırakılmalıdır. Yargıç ve savcılar, yargıç ve savcılara bırakılmalı, iradelerine müdahale edilmemelidir.”

DEMOKRAT YARGI’DAN ELEŞTİRİLER

Anayasa referandumunda evet için çalışan derneklerden Demokrat Yargı’nın Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin ise, HSYK seçimi nedeniyle Adalet Bakanlığı’na ağır suçlamalar yöneltti. Cemaatler ve hükümet yanlısı avukatların hakim ve savcıları etkilemeye çalıştığını ileri süren Ertekin “Yaklaşık 2 bin kişi sahada bakanlık için çalıyor” dedi. Ertekin, bakanlığın listesinin seçimi 10-0 kazanma ihtimali olduğunu belirterek “Bu onların pirus zaferi olacak. Kazandıkları gün kaybedecekler” dedi. Ertekin, bakanlığın bazı adayları çekilmeleri için tehdit ettiği, bazı hakim ve savcılara ise çeşitli vaatlerde bulunduğunu iddia etti.