BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,78
ALTIN 2.505,94
HABER /  GÜNCEL

HSYK kararını açıkladı

HSYK ’Birinci bölge adli yargı hakimlerinin müstemir yetkilerinin belirlenmesine ilişkin’ kararını açıkladı. Yeni görevlendirmeler yapan HSY...

Abone ol

HSYK ’Birinci bölge adli yargı hakimlerinin müstemir yetkilerinin belirlenmesine ilişkin’ kararını açıkladı. Yeni görevlendirmeler yapan HSYK, tüm arama, el koyma, tutuklama, soruşturmalarda takipsizlik kararlarına yapılan itirazlara bakacak olan sulh ceza hakimlerini de belirledi.
HSYK’nın kararı ile İstanbul’daki Çağlayan Adalet Sarayı’nda altı Sulh Ceza Hakimi atandı. Atanan Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın vereceği takipsizlik kararına yönelik itirazları da değerlendirecek.
Sulh ceza mahkemelerinin kapatılması ve bu mahkemelerdeki dosyaların asliye ceza mahkemelerine gönderilmesi nedeniyle asliye cezaların sayısı da artırıldı. İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 38 sulh ceza mahkemesinin kapatılmasıyla birlikte asliye ceza mahkemesi sayısı 57’den 91’e yükseltildi.
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından atanan hakimler arasında kamuoyunu bildiği isimler de yer aldı.
17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Halkbankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın tahliyesini karar veren İstanbul 19’uncu Sulh Ceza Mahkemesi yargıcı Hulusi Pur 2. Sulh Ceza Hakimi oldu.
Aynı operasyon kapsamında tutuklanan İşadamı Rıza Sarraf, eski bakanların çocukları Salih Kaan Çağlayan, Barış Güler’in de aralarında bulunduğu 5 tutukluyu tahliye eden hakim İslam Çiçek’te 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne atandı.
4. Sulh Ceza Hakimliği’ne Gazeteci Yazar Sevan Nişanyan, yazdığı bir yazıda Hz. Muhammed ve İslam dinine hakaret ettiği gerekçesiyle ’halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran ve aynı zamanda Süleyman Aslan’ın mal varlığı hakkında koyulan tedbir kararını kaldıran hakim Recep Uyanık atandı.
Facebook’ta Hz. Muhammed’e hakaret ettiği iddia edilen Abdulkerim U.’yu "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptıran hakim Cevdet Özcan 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne atandı.
Karar ile Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın infazının ertelenmesi kararına itiraz ederek, şerh koyan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Mehmet Uğurlu’nun ağır ceza yetkisi kaldırıldı. Hakim Uğurlu, Asliye Ceza Mahkemesi’ne görevlendirildi.

ERGENEKON VE BALYOZ HAKİMLERİNİN YERLERİ DEĞİŞTİ
Kararla Poyrazköy davasına da bakan eski özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’ndan 40. Asliye Ceza Mahkemesi’ne görevlendirildi.
Balyoz davasına da bakan eski özel yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hakimi Aytekin Özanlı, 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nden 82. Asliye Ceza Mahkemesi’ne atanırken
Eski özel yetkili hakimler Nalan Can, 2. Çocuk Mahkemesi’nde, Davut Bedir, 87. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Mehmet Uğurlu, 77. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ve Menekşe Uyar da 23. İş Mahkemesi’nde görevlendirildi.
(İHA)