BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.494,80
HABER /  POLİTİKA

HSYK görüşmelerinde yine gerginlik SON DAKİKA

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'nda üçüncü gün görüşmeleri gergin başladı.

Abone ol

AK Parti milletvekilleri komisyon salonunda Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nu görünce büyük tepki gösterdiler. Eminağaoğlu’nun konuşmak istemesi üzerine ‘Çık dışarı provokatör’ şeklinde bağıran AK Partililere CHP’li milletvekilleri engel olmaya çalıştı.

HSYK Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya başkanlığında Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. İyimaya, yaptığı konuşmada, kanun tasarının dün akşam geneli üzerindeki müzakerelerin bittiğini ve madde müzakerelerine geçildiğini belirterek, "Maddelerde konuya bağlı olarak görüşlerimizi ifade edersek, rasyonel çalışmanın da bir gereğini sağlamış oluruz. Burada, yine parlamenter demokrasiye yaraşır tavır, tutum ve üslup sadece komisyonumuzun değil, partimizin değil siyaset kurumunun da faydasına olacağını düşünüyorum. İki gündür, elektronik sistemin adil çalışacağı varsayımındaydık belli ki çalışmıyor" ifadelerini kullandı.


'TEPKİ GÖSTERMİŞ OLMAM SÖZ KONUSU DEĞİL'

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, HSYK Kanun Tasarısı'nın bazı maddelerinin değişmesi gerektiğine işaret ederek, "Tepki göstermiş olmam söz konusu değil. Bunun kamuoyu tarafından bilinmesini istiyorum. Bazı maddelerin değişmesi gerektiğini söyledim. Teklifi destekliyorum. Nitekim ben de bazı hükümlerin değiştirilmesi gerektiğini söyledim" dedi.


'ÖNCE MECLİSİN SONRA İKTİDAR PARTİSİNİN ANLAYIŞINI ZEDELER'

CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Engin Altay, "Maddeler üzerinde, maddenin ne getirip ne götürmediğinden başlayarak sağlıklı bir tasarının Genel Kurul'a inmesi amaçlanmıştır. İktidar partisinin bunu bir oldu bittiyle, çeşitli önergelerle buradan bir oldu bittiyle geçmesine yönelik bir hamlesinin olmasını temenni ediyoruz. 'Genel Kurul'da 6 saat görüşülecek bir husus, komisyonda daha uzun görüşülecektir' asla demiyoruz. Bütün vekiller, kanunun maddeleriyle ilglii olarak teknik ya da teorik olarak tezlerini ilerini sürmek noktasındadırlar. Bir engellemeden ziyade anlayışımızı ortaya koymak gayesindeyiz. Komisyon çalışmalarının hiç hoş olmayan görüntülerin sergilenmesi önce Meclis'in sonra iktidar partisinin anlayışını zedeler. Görüşmelerin başarılı bir şekilde geçmesini çalışmaların verimli bir şekilde geçmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

 
'SON DERECE ÖNEMLİ KANUN TEKLİFİ'

MHP adına söz alan Grup Başkanvekili Oktay Vural, "MHP olarak biz burada milletin iradesiyle bulunuyoruz son derece önemli bir kanun teklifidir. Bu kanun teklifinin görüşmelerinde mümkün olduğunca, yapılan yanlışları dile getirmek milletimizin bize verdiği söz hakkını kullanmak istiyoruz. MHP olarak bu komisyon çalışmalarının, milletvekillerimizin görüş ve düşüncelerini rahatlıkla anlatabileceği aynı zamanda kayıtlara da sokabileceğini görüşmelerin rahat bir şekilde geçmesini temenni ediyorum. Bu görüşmeler, yapılan yanlışların daha büyük yanlışlarla üstünün örtülmesini engeller" dedi.


'DIŞARIYA YANSIYAN YUMRUK VE TEKMEDİR' 

BDP adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "12 Eylül referandumunda oluşturulan HSYK'nın da bir elden bir ele değişim olduğunu gördük. Komisyondan dışarıya yansıyan şeyler yumruk ve tekmedir. Adalet adına dışarıya yansıyan birşey yoktur. Şiddet konusunda 'dur' demeye davet ediyorum" şeklinde konuştu.


YOLSUZLUK İDDİASI VARSA... 

AK Parti adına söz alan Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Siyasetin itibarını hepimiz birlikte korumalıyız. İçtüzük hükümlerine uygun olarak bu görüşmeleri sürdürmemiz lazım. Komisyonun çalışma yöntemleri bellidir. Bunlara hepimizin riayet etmesi lazım. Müzakereleri sürdürürken, hepimizin genel ahlak ilkelerine aykırı bir şekilde soruşturmanın gizliliği ihlal etmesi hiç de yakışık bir durum olmuyor. Yargısız infaz yapmadan görüşlerimizi ifade edeceğiz. İki günde ancak maddelere geçebildik. Konuşmalar yapılırken de sonunun nereye varacağını düşünerek konuşmamız lazım. Bu doğru birşey değildir. Yolsuzluk iddiası varsa sonuna kadar gidilmesi arzusunda olduğumuzu ifade ettik" ifadelerine yer verdi.

 
EMİNAĞAOĞLU’NA TEPKİ

Konuşma yaptığı sırada konuşmasını bölen bir görevliye sitem eden Komisyon Başkanı İyimaya, yaşadığı bir anıyı anlattı. Bu sırada CHP Konya Milletvekili Kart'ın İyimaya'yı ciddiyete davet ettiğini belirtmesi üzerine İyimaya, "Ben dedim ki tutarlılıkta ve ciddiyette Atilla Kart'ın gerisinde kalmam. Sizin sanal anlayışınıza benim tutarlılığımı hapsetmem" dedi.

Bugünkü toplantıya da katılan Eminağaoğlu'nun sağlık durumu nedeniyle komisyonda durabilecek durumda olmadığını belirtemesi üzerine, komisyonda tartışma yaşandı. Vekillerin 'çık dışarı provokatör', 'sen kimsin', 'ben seni konuşturmam burada' demesi üzerine tansiyon yükseldi. AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, yaşanan itiş kakış esnasında YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'na "28 Şubat'ın katili" dedi. Eminağaoğlu'nun yanında getirdiği Birgün Gazetesi'ne ait olan eski bir tarihli manşeti göstermesi üzerine, tansiyon yeniden yükseldi. Bunun üzerine Eminağaoğlu, komisyon toplantısından dışarı çıkartıldı. Eminağaoğlu'nun dışarı çıkartılması üzerine toplantı salonundaki kavga, koridorlara kadar taştı.

 
İŞTE O ANLAR: