BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
HABER /  GÜNCEL

HSYK bu savcıyı Evren için harcadı!

2000'de Evren'i darbe yapmakla suçladığı için meslekten atılan Savcı Sacit Kayasu'nun o dönemki iddianamesi, yeni 12 Eylül iddianamesine delil oldu.

Abone ol

O dönemki iddianamesi, yeni 12 Eylül iddianamesine delil olan Savcı Kayasu "Çok mutluyum" dedi.

12 Eylül darbesinin mimarları Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendiği iddianamedeki bir ayrıntı dikkat çekti.

Radikal'in haberine göre Savcı Kemal Çetin, hazırladığı iddianameye 2000 yılında dönemin Adana Savcısı Sacit Kayasu'nun Evren'e dava açılması için hazırladığı iddianameyi de, yeni iddianamede delil olarak gösterdi.

Kayasu, o iddianameyi yazdığı için görevden ihraç edilmişti. Radikal'e konuşan Kayasu, "Çok mutluyum. Ben de bu davayı açmak isterdim" dedi. Tam 11 yıl önce Evren'in yargılanmasını isteyen ve bu konuda girişimde bulunduğu için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten atılan Kayasu, önceki gün açıklanan iddianameden oldukça memnun.

Üstelik memnuniyetini bir kat daha arttıran olay, kendi iddianamesinin yeni iddianameye delil olarak konulması. Kayasu "Ankara Savcılığı'nın hazırladığı iddianamenin fazlası vardır, eksiği yoktur. Benim iddianamem 5 sayfalıktı. İddianameyi yerinde buluyorum. Kuvvetli delillerle açmışlardır. Ben darbeye teşebbüs suçunu ele almıştım" dedi.

Anayasanın geçici 15. maddesinin yürürlükte bulunması nedeniyle detaylı bir soruşturma yapamadığına dikkat çeken Kayasu, o günkü çalışmasını şöyle anlattı:

15. MADDE ENGEL OLDU

"Zaman çok azdı. Ben iddianameyi tanzim ettiğim tarihte geçici 15. madde yürürlükteydi. Sadece geçici 15. maddenin kapsamında olmayan bir 90 günlük açığı yakaladım. Ondan dolayı Evren hakkında dava açtım. Daha öncesine girmek, soruşturmayı genişletmeyi gerektiriyordu. Ona vaktim yoktu. Sadece Evren hakkında davayı açtım. Şimdi bu davanın açılmasında milletim adına çok memnunum. Elbette ben açmayı isterdim. Ama başka bir arkadaşın da açması beni üzmez, tam tersine sevindirir."

Kayasu, meslektaşların kendisine destek olduklarını ancak korktuklarından dolayı bunu açıklayamadıklarını da belirterek şöyle devam etti:

"Benim başıma gelen olayların aynısının başlarına gelmesinden çekiniyorlardı. Keşke yapmasaydınız diyenler de vardı. Şimdi yakın çevremden bazıları arayıp 'Sen haklıydın, bunu hep biliyorduk' diyenler oldu."