BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

HRW: Suriye'de hükümet 'binlerce evi yıkıyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), karşılaştırmalı uydu fotoğrafları, internetteki videolar ve görgü tanıklarına dayandırdığı raporda, Suriye hükümetinin 'muhalifleri destekleyen' mahalleleri yıktığını belgeliyor.

Abone ol

Şam'ın Mezzeh bölgesinde geçen yıl Şubat'ta çekilen bir videoda patlayıcılarla yapılan bir yıkım görülüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yeni raporunda, Suriye hükümetinin “kasten ve hukuka aykırı olarak” binlerce evi yıktığını belirtiyor.

Raporda yer alan uydu fotoğraflarında, 2012 ve 2013 yıllarında Şam ve Hama’da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde patlayıcılar ve buldozerlerle büyük ölçekli yıkımlar yapıldığı görülüyor.

Rapor, sivillere ait mülklerin kontrolsüz yıkımı ve ‘toplu cezalandırma’ yönteminin savaş suçları kapsamına girdiğini söylüyor.

Suriye hükümeti ise kaçak inşa edilen binaların imha edildiğini ifade ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporu, Suriye hükümeti ve muhaliflerin Cenevre’deki barış görüşmeleri devam ederken yayımlandı.

BM ve Arap Birliği ortak arabulucusu Lahdar Brahimi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Cuma günü sona ermesi öngörülen görüşmelerden ‘önemli bir sonuç elde edilmesini beklemediğini’

Brahimi, her iki taraf arasındaki ‘buzların erimeye başladığını, aradaki boşluğun ise hala çok geniş olduğunu’ dile getirmişti.

HRW, 2012 yılı Temmuz ayı ile 2013 yılı Temmuz ayları arasında meydana gelen yedi büyük yıkımı belgeliyor.

200 futbol sahası büyüklüğünde

Uydu görüntüleri, internette yer alan videolar ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılarak hazırlanan raporda, yıkımların ‘hükümet birlikleri tarafından yapıldığı’ sonucuna varılıyor.

Şam’ın yedi bölgesi ve Hama’nın yıkımdan önceki ve sonraki halinin resmedildiği karşılaştırmalı fotoğraflarda, çok katlı binaların yerle bir edilip enkaz haline dönüştüğü görülüyor.

HRW, yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen en az 145 hektar yerleşim bölgesinin yıkıldığına dair belgeler olduğunu ifade ediyor.

Raporda, yıkım sonucunda binlerce ailenin evsiz kaldığı belirtiliyor.

HRW acil durum araştırma görevlisi Ole Solvang, “Mahallelerin tamamını haritadan silmek meşru bir savaş taktiği değildir” diyor ve ekliyor:

“Hukuk dışı yıkımlar, Suriye hükümetinin işlediği savaş suçları listesine eklenen son maddeler oldu… Bu, isyana destek vermekle suçlanan toplumlara uygulanan toplu cezalandırmadır.”

HRW Suriye hükümetinden yıkımlara derhal son vermesini talep edip, hükümetin uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Kuruluş ayrıca hükümetten mağdurlara tazminat verilmesini ve alternatif konaklama imkânları sağlanması çağrısında bulundu.

Şam: Kaçak binalar yıkıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, BM Güvenlik Konseyi’nin de Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımasını istedi.

HRW’a konuşan Suriye hükümeti yetkilileri ise yıkımların kaçak inşa edilen binaların yok edilmesi amacıyla yapıldığını söyledi.

Fakat kuruluş, hükümet yanlısı bölgelerde benzeri yıkımların gerçekleşmediği bulgusuna ulaştı.

Raporda, yıkımların askeri personel gözetiminde yapıldığı ve hükümet birlikleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmaların artından geldiği belirtildi.

HRW’a konuşan bölge halkı da binaların inşalarına ilişkin tüm gerekli ruhsatlara sahip olduklarını dile getirdi.

Bölge sakinleri, hükümetin yıkımlardan önce kimi zaman hiç uyarmadığını kimi zaman da çok az bilgi verdiğini, eşyalarını binalardan çıkarmalarına da izin verilmediğini söyledi.

HRW görevlisi Solvang, “Hiç kimse, hükümetin kanlı bir çatışmanın ortasında şehir planlamacılığı yaptığı iddiasına kanmamalı” dedi.