BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.430,83
HABER /  GÜNCEL

HRW: Mısır polisi onlarca kişiyi gizlice gözaltında tutuyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Mısır'da onlarca kişinin gizlice gözaltına alındığını ve daha sonra kayıplara karıştığını açıkladı.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Mısır'da onlarca kişinin gizlice gözaltına alındığını ve daha sonra kayıplara karıştığını açıkladı.

Merkezi ABD'de bulunan örgüt, bazı olaylarda kimi bireylerin gözaltında tutulduğunun yalanlandığını veya bu kişilerin başına ne geldiğinin açıklanmadığını belirtti.

Mısır yetkililerinden gözaltında tutulan kişilerin nerede alıkonduklarının açıklanmasını isteyen örgüt, bu olayların sorumlularından da hesap sorulmasını talep etti.

Bir Mısır yetkilisi raporun "yalanlardan oluştuğunu" savundu ve bunun, Mısır'ı yüz kızartıcı duruma düşürme kampanyasının bir parçası olduğunu savundu.

Adı açıklanmayan yetkili, Mena haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu rapor, doğru bilgi ve veriye sahip olmayan kaynaklara dayandırılarak hazırlanmış. Raporda adları geçen kişilerin çoğu hüküm giymiş suçlular veya mahkemeye çıkarılacakları için gözaltında tutulan şahıslar." dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu bölgesi müdürü Joe Stork, 2013'te Muhammed Mursi'yi darbeyle cumhurbaşkanlığından uzaklaştıran askeri lider Abdülfettah el Sisi'nin kurduğu yönetim altında Mısır güvenlik güçlerinin hareketlerinin hemen hemen hiç ceza görmediğini söyledi.

HRW, Mısır'da yüzlerce kişinin öldürüldüğünü, muhalefeti bastırmak için girişilen operasyonlarda 40 binden fazla insanın gözaltına alındığına inanıldığını bildirdi. Gözaltına alınanların çoğunun, faaliyetleri yasaklanan Müslüman Kardeşler örgütünün yanı sıra laik ve liberal kişiler olduğu kaydedildi.

Örgüt 2014 Nisan'ıyla 2015 Haziran'ı arasında "zor kullanma sonucu kayıplara karışan" beş kişinin ve benzer şeyler yaşadıklarına inanılan diğer iki şahsın dosyalarını gündeme getirdi.

Bu şahıslardan üçünün, en son resmi görevlilerce gözaltına alındıkları görülmüştü. Yetkililer önce, bu şahısların gözaltına alındığını yalanladı; nerede olduklarını açıklamayı de reddetti.

Diğer 3 vakadaysa, kaybolan şahısları tanıyanlar söz konusu kişilerin güvenlik güçlerince gözaltına alındıklarını söyledi. Ortadan kaybolan bir doktora ne olduğu ise hala belirsiz.