BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.306,52
HABER /  GÜNCEL

HRW: Kuzey Irak operasyonlarında siviller zarar görmemeli

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye ve İran'ın Kuzey Irak'ı bombalamaları sırasında en az 10 sivilin öldüğünü ve saldırıların sivil kayıplarnıı azaltmaya öncelik verilmeden yapılmış olabileceğini söylüyor.

Abone ol

Ranya'da bir Kürt kadın ölen yakını için ağıt yakıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İran ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyonları sırasında en az 10 sivilin öldüğünü ve yüzlerce kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

HRW, Haziran ortasından bu yana düzenlenen kara ve hava operasyonlarının sivil kayıplarını önlemeye öncelik verilmeden gerçekleştirilmiş olabileceğini de belirtti.

"Hem İran hem de Türkiye, bölgenin havadan ve karadan bombalanması da dahil olmak üzere askeri operasyonlardaki hedeflerinin Irak Kürdistan'ının kuzey ve doğu sınırındaki silahlı gruplar olduğunu söylüyor", diyen HRW, bölgeyi Ağustos ayında ziyaret ettiklerini ve hedeflenen birçok bölgenin tümüyle sivillerin yaşadığı ve silahlı gruplarca kullanılmayan alanlar olduğunu tespit ettiklerini de ifade etti.

Merkezi ABD'de bulunan örgüt, İran'ın düzenlediği bombardımanın, sivilleri İran sınırından uzağa sürmek olduğuna işaret eden deliller olduğunu da vurguladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu Direktörü Joe Stork, "İran ve Türkiye Irak Kürdistanı'na hangi amaçla sadırıyorlarsa saldırsınlar, sivilleri ve sivillere ait mülkleri korumak için ellerinden geleni yapmalılar" dedi.

İran, Kürdistan Özgür Yaşam Partisi PJAK'a yönelik olarak 16 Temmuz'da Kandil bölgesine sınır ötesi operasyon başlatmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları da, Kuzey Irak'ta PKK kamplarının olduğu belirtilen birçok bölgeyi Ağustos ortasında bombalamıştı.