BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  GÜNCEL

Hosteslerin etek boyu THY şartı mı?

Dilek Hanif alay konusu olan tasarımlarını savunmak için ekran ekran gezer oldu. Gündüz NTV'de gece CNN Türk'teydi.

Abone ol

GAZETECİLER.COM - Türk Hava Yolları (THY) ekibi için hazırlanan yeni kıyafet tasarımlarına imza atan modacı Dilek Hanif, eleştirilerin odağı oldu.

Özellikle sosyal medyada tartışmalara neden olan kıyafetler abartılı bulundu. Kıyafetler için “fasıl heyeti” benzetmesi de yapıldı.

Alay konusu olan tasarımlarını savunmak için kanal kanal dolaşmaya başlayan Dilek Hanif, gündüz NTV'de akşam CNN Türk'teydi. Cüneyt Özdemir'in sorularını cevaplayan ünlü modacının zaman zaman sesi titredi.

BU İŞİ NASIL ALDI?

Dilek Hanif THY'deki işi nasıl aldığını şöyle izah etti;

'THY bir yarışma düzenledi. 8 tasarımcı bu yarışmaya katıldık. Eksizler üzerinden yapılan ikinci bir çağrıda prototip yapın denildi. Kıyafetler hazırlandı ve THY yönetim kadrosunun olduğu bir ekibe sunuldu. Daha sonra THY'den benimle çalışma kararı alındığına dair bana dönüş oldu.'

ETEK BOYU THY ŞARTI MI?

Dilek Hanif'in tasarladığı kıyafetler hosteslerin etek boyuyla da gündeme gelmişti. Etek boyları konusunda THY mi şart koştu?

Hanif bu soruya da cevap verdi;

"Bu etek boyu hiçbir şekilde söz konusu değildi. THY böyle bir istekte bulunmadı. Malesef bir fotoğrafla gündeme geldi. Tasarımlarda hem çağdaş aynı zamanda da geleneksel konsept belirledik. Kıyafetler hosteslerin rahatlığı gibi bir çok şey düşünülerek bir çalışma yapılıyor."

NİYE FES?

Dilek Hanif'in tasarımlarında dikkat çeken bir diğer detay da hosteslere giydirdiği fesler olmuştu. Hanif bu konuyla ilgili olarak Osmanlı ezgilerini yansıtmak için kullandıklarını söyledi. Hanif başlardaki fesi şöyle izah etti;

-"Bitmiş ya da netleşmiş bir tasarım yok. Kumaş daha istenilen duruma gelememiş. Başlarda kepler var. Biraz daha etnik bir konsept olsun diye kullanmışız. Bu biraz daha fese benzetildi ki Osmanlı döneminde kullanılan başlıklardan yola çıkarak hazırlandı. Bu kıyafetin bitmiş hali değildi. O kadar kötü oldu ki... "

sildeee.jpg

RESİMLERİ GÖRÜNCE BEN DE ŞOK OLDUM

Resmi görünce ben de şok oldum. Benim hayal ettiğim THY bu değil. Türk tasarımcı olarak, dünya markası olmuş bir havayoluna zaten uygun görmüş değilim. Sadece Temel Bey’le telefonda konuştuk. Düşürülmüş olduğum durumdan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Ertesi gün bir toplantı yapıldı, onların onayı olmadan bir açıklama yapmak istemedim. Bu resimleri vermek onların arzusu değildi. ‘İşimizi bitirdikten sonra gerekli yerlerle paylaşırız, böyle bir şeye gerek yok’ diye düşünüyorlardı. Ben rica ettim. Halkın tepkisi çok olunca da geri çektiler.

ALTINA İMZAMI ATMAZDIM

Bu kıyafetleri THY kabul etseydi altına imamı atmazdım. Bana talep geldiği gün söyledim; ‘Siz benim müşterimsiniz, ben bunu yaparım ama altına imzamı atmam’ dedim. Ama zaten THY’den de böyle bir talep gelmedi.

ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI İÇİN

Aslında THY ile beraber çalışmayı çok arzu etmiştim. Bir de ‘Bu işten çok ciddi para mı kazandı' gibi şeyler vardı. Tam tersine burada tek amacım çağdaş Türk kadının… Çünkü THY her gittiği yerde bizim hosteslerimiz bizimle bir mesaj veriyorlar.

Dolayısıyla Türkiye'nin tanıtımı için bu kadar ciddi çalışmalar yapmış olan, buna baş koymuş olan Dilek Hanif nasıl olur da böyle bir kıyafet tasarlar? Dolayısıyla bana göre son derece çağdaş ama bir o kadar da küçük de olsa kendi kültürünün özelliklerini barındıran -özenti durumunda da kalmamak lazım- şeyleri içine koymanın çok doğru olacağını ve bizi farklılaştıracağını, THY’nin de zaten kanıtlanmış olan başarısını daha da yukarı taşıyacağını düşünüyorum.