BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.492,92
HABER /  DÜNYA

Hong Konglu göstericiler ültimatom verdi

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde günlerdir devam eden protestolar, Çin tarafından endişeyle takip ediliyor.

Abone ol

Daha fazla demokrasi için sokağa çıkan Hong Konglu göstericiler, meydanlardan çekilmemekte ısrar ediyor.

Dün polisin geri çekilmesiyle sakinleşen meydanlardaki bekleyiş sürüyor. Göstericiler, geceyi sokaklarda geçirdi. Protestoların sürdüğü semtlerdeki okullar bugün de açılmadı ve üniversite öğrencileri dersleri boykot etmeye devam ediyor. Öğrenciler ve oturma eylemi düzenleyen Merkezi İşgal Et (Occupy Central) grubunun destekçilerinden oluşan on binlerce gösterici, Hong Kong yönetiminin ve Pekin’in başını ağrıtmaya devam ediyor.

Çin Milli Halk Meclisi Daimi Komitesi’nin kısa süre önce Hong Kong'un 2017'daki seçimleri için açıktan aday olma imkânını kaldırdığını açıklamış ve kendisinin belirlemesi beklenen ve "Aday Komitesi" adı verilen bir oluşumun adaylığı onaylayacağını ve aday sayısının en fazla üçe indirileceği duyurmuştu. ‘’Bir ülke iki sistem’’ ile yönetilen Hong Kong’daki göstericiler, Çin’den aday tercihine ve seçimlere kısıtlama getirmemesini istiyor. Pekin yönetimi ise bunu reddediyor.

ÇİN’İN TAVRI NE OLACAK?
Uzmanlar, 1989’da Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda demokrasi isteyen öğrencilerin gösterilerini kanlı bastıran ve bundan ders alan Pekin’in, Hong Kong’da bu tür müdahaleye kalkışmayacağını belirtiyor. Hong Kong’daki gelişmeleri soğukkanlı takip eden ve iç kamuoyuna Hong Kong’daki protesto haberlerine sansür uygulayan Çin’in, Hong Kong’la ilgili taviz vermeyeceği ve sorunu kanlı müdahale veya ana kıtadaki hassas dengelere etki etmeyecek şekilde başka yollardan çözme yoluna gideceği yorumu yapılıyor. Çin medyası da Hong Kong’daki gösterilerden radikal muhalif güçleri sorumlu tutuyor ve bu grupların dış güçlerle bağlantısı olduğunu ileri sürüyor.
Hong Kong’da devam eden gösteriler, 1989’dan beri Pekin’e karşı yapılan en büyük gösteri olma özelliğini taşıyor.
Bu arada fiilen Çin’den ayrı olan Tayvan’dan da Hong Kong’daki gösterilere destek geldi. Tayvan’daki göstericiler, Çin ile tüm politik ve ekonomik ilişkilerin sonlanmasını talep etti.
Öte yandan Çin için canlarını veren kahramanlar için Pekin’in merkezinde bulunan Tiananmen Meydanı'nda Cumhurbaşkanı Xi Jinping başkanlığındaki Çin liderleri tarafından bir anma töreni yapıldı. Halk Kahramanları Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu ve anıta çelenkler konuldu.

ÜLTİMATOM VERİLDİ
Hong Kong medyasına göre, Hong Kong Yönetimi Başkanı Leung Chun Ying'in (CY Leung) istifa etmesini isteyen öğrenciler, Hong Kong hükümetine, taleplerini yerine getirmesi için çarşamba gününe kadar ültimatom verdi. Göstericiler, taleplerinin karşılanmaması durumunda ise gösterilerin büyüyeceğini açıkladı. Başkan Leung ise Merkezi İşgal Et hareketinin, protestoların kontrolden çıkması durumunda göstericilere eylemlerini sonlandırma çağrısı yapacakları sözünü verdiklerini hatırlatarak, hareketin topluma karşı verdiği sözü tutması gerektiğini söyledi. Leung ayrıca protestoların bitirilmesi çağrısını da yineledi.
Ancak Merkezi İşgal Et öncülerinden Chan Kin Man, Leung’un istifanın, hükümetin krizi çözmek istediğine dair önemli bir işaret olacağını belirtti ve istifa sonrası yeni adımlara karar verecekleri ana kadar protestoları geçici olarak durdurabileceklerini söyledi.
Öte yandan, Merkezi İşgal Et grubu tarafından yapılacak ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin 65'inci kuruluş yıldönümüne denk gelen 1 Ekim çarşamba günü yapılacak büyük gösterilere iki günlük tatil dolayısıyla daha fazla kişinin katılacağı belirtiliyor.

PROTESTOCULAR NE DİYOR?
Hong Kong’un İngilizlerden Çin’e devredildiği 1997’den bu yana an kıta Çin’den giden çok sayıda zengin Çinli Hong Kong’taki çeşitli alanlara yatırım yapmış ve adadaki taşınmaz malların yarıya yakını satın almıştı. Ekonomik bazı alanlarda da denetimi ele geçiren bu kişiler, Hong Kong’daki gösterilere karşı çıkıyor.
Gösterilerin Hong Kong’un imajına büyük darbe vuracağını savunan söz konusu gruplar, protestoların hemen sonlandırılmasını istiyor.
Ancak sokaklarda protesto eylemlerini gerçekleştirenler ise daha iyi bir Hong Kong için sokaklarda olduklarını söylüyor.
‘’Biz değilsek kim? Şimdi değilse ne zaman? Konuş! Konuş! Biz Hong Kong’uz!!!’’ şeklinde sloganların yazıldığı pankartlar dikkat çekiyor.
20 yaşındaki genç bayan öğrenci Sonia Man, "Ben fedakârlık yapmak istiyorum. Bu Hong Kong için bir tür fedakârlık, herkesin bunu yapması gerektiğini düşünüyorum. Yapmalıyız değil, yapmak zorundayız. Daha iyi bir Hong Kong’un inşası için bir şeyler yapmak zorundayız. Polis beni buradan götürene kadar burada kalacağım’’
Gaz maskeli ve şemsiyeli bir başka bayan gösterici de ‘’Biz silahlı değiliz. Şiddet kullanmıyoruz. Sadece caddede oturuyoruz. Ellerimiz yukarıda. Biz sadece göz yaşartıcı gaz ve biber spreyinden savunmak için şemsiye kullanıyoruz.’’ diye konuştu.
Ken isimli bir erkek gösterici de ‘’ Evet Ulusal Gün (1 Ekim). Sanırım polis bu caddeyi … için temizleyecek… Daha iyisini yapmak için… Bilmiyorum…Evet, kalacağım.’’ dedi.

BORSA DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRDÜ
Hong Kong borsası da protestolar nedeniyle, Mayıs 2012’den beri en büyük aylık düşüşü yaşadı. Dün yüzde 1.9 düşen Hang Seng Endeksi, bugün yüzde 1,3 kayıpla 22,932.98 puan oldu.