BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66
HABER /  GÜNCEL

Hong Kong'da yetkililerle protestocular görüşüyor

Hong Kong hükümeti yetkilileri ve öğrenci liderleri, dört haftadır süren demokrasi yanlısı sokak protestolarının yol açtığı siyasi çıkmazı aşmak için görüşmelere başladı.

Abone ol

Hong Kong hükümeti yetkilileri ve öğrenci liderleri, dört haftadır süren demokrasi yanlısı sokak protestolarının yol açtığı siyasi çıkmazı aşmak için görüşmelere başladı.

Görüşmelerde öğrenciler, bölgenin yönetimi için 2017 yılında yapılacak seçimlerde halkın birçok aday arasında bir seçim yapmasını istiyor.

Ama Hong Kong ve Pekin yetkilileri bunun imkansız olduğunu belirtiyor.

"Uzun erimli mücadele"

Sayıları azalmış olmasına rağmen, Hong Kong'un önemli bir bölümü hâlâ protestocu öğrencilerin işgali altında.

BBC'nin Hong Kong muhabiri Juliana Liu'ya göre, göstericiler istediklerini elde etme şansının neredeyse sıfır olduğunu bilmelerine rağmen, demokratik reform için mücadelenin uzun vadeli olduğunu yetkililere göstermek için sokaklarda kalıyorlar.

Hong Kong'un en üst düzey yetkilisi CY Leung, dün, popülist politikalara yol açacağını söyleyerek, öğrencilerin taleplerine bir kez daha itiraz etmişti.

CY Leung kendisinin 2012 yılında seçilişinin, çeşitli toplumsal kesimler ve sektörlerden insanların katıldığı 1.200 üyeli bir komite tarafından onaylandığı gerçeğine işaret etmiş, adaylık komitesinde kimlerin yer alacağının müzakere edilebileceğini söylemişti.

Hong Kong'da demokrasi talebi

Pekin yönetimine büyük bir meydan okuma olan protestoların zirvesinde on binlerce kişi sokaklara döküldü.

Halen Mong Kok, Admiralty ve Causeway Bay bölgelerinde birkaç yüz eylemci protestolarını sürdürüyor.

Pazartesi günü polis göstericilere, "bir isyana dönüşmenin" eşiğine gelindiğini söyleyerek, protesto bölgelerinden biri olan Mong Kok'tan uzak kalmaları uyarısında bulunmuştu.

Protestocular buna itiraz etmiş ve bölgenin huzurlu olduğunu savunmuştu.

Ayrıca Yüksek Mahkeme Mong Kok ve Admiralty'deki yerel işletme sahiplerine, protestoculardan bölgeyi terk etmelerini istemeleri izni de vermişti.