BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.437,56
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Honda yine garanti verecek

Honda geçen yıla oranla satışlarını artırdı. Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaaslan'ın kur ve faiz oranlarına dikkat çekti.

Abone ol

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, firma olarak geçen yıl, önceki yıla göre satışlarını artırdıklarını bildirdi.

Ümit Karaarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine oranla daha fazla otomobil satıldığını belirterek, bunun en büyük nedeninin aralık ayında başlayan promosyonlar olduğunu vurguladı.

Yılın ilk iki ayında, kur ve faiz oranlarındaki düşüklüğün, satışların artmasında önemli rol oynadığına işaret eden Karaarslan, şöyle devam etti:

''Bu arada, geçen 10 günden bu yana tüketici kredi faizlerinde 1,38'lerden 1,55'ler seviyesine gelindi. Ve Merkez Bankası'nın çok haklı uyarıları var. 3 aydır uyarıyor, 'cari açığa denge lazım, önlemler alınması lazım'... Maalesef onlar da bir şekilde olmayınca, Merkez Bankası da faizlerde beklenen indirimi, taahhüt indirimi de yapmayınca, yurtdışındaki sıkıntıdan dolayı yapmayınca dolayısıyla bir şekilde krediler de artamaya başladı.''

"FAİZ ORANLARININ GERİ GİTMESİ OLASI DEĞİL''

Karaarslan, faiz oranlarının geri gitmeyeceğini düşündüğünü dile getirerek, büyüme oranları, enflasyon rakamları, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yanı sıra özellikle ABD menşeli batık kredilerin yeni kredi kaynakları bulmakta yaratacağı zorluklar nedeniyle faizlerde düşüşün pek olası olmayacağını ifade etti.

Honda Türkiye'nin satışlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Karaarslan, ''Geçen yıl, bir önceki yıla göre bir önceki yıla göre satışlarımızı artırdık. Yüzde 17'ye varan oranda artırdık. Hedeflerimizi gerçekleştirdik, 23 bin adet otomobil sattık'' dedi.

Türkiye'de ilk defa kendileri tarafından hayata geçirilen, ''6 yıl, 150 bin kilometre garanti'' uygulamasına bu yıl da devam edeceklerine dikkati çeken Karaarslan, ''Böylece geçen yılki satışımızı bu yıl yüzde 10 daha artırarak, 24 bin 500, 25 bin seviyesine çıkarmayı düşünüyoruz. Ancak, toplam pazarda beklentimiz geçen seneden daha az olacağı şeklindedir'' diye konuştu.

''HEPİMİZ GERÇEKÇİ OLMALIYIZ''

Karaarslan, otomobil fiyatlarında yapılması düşünülen artışa ilişkin olarak da şöyle konuştu:

''Hepimiz gerçekçi olmalıyız. Müşteriler artık olaya, basın sayesinde, bayiler sayesinde çok daha vakıf. Çeşitli liste oyunlarıyla, 'gerçek liste', 'indirimli liste', 'hemen indirimli liste' gibi şeylere bakmıyorlar. Yapılan açıklamaların sonuçlarını görmek lazım. Yani fiyatlarda çok rahat yüzde 5 artış yapabilirsiniz. Ama, kampanya olarak yapılan operasyonlar, eğer tekrar pazarı, müşteriyi yanıltıcı şekilde devam edecekse, o zaman bu sadece demeçlerden öteye gitmeyecektir.

Biz, bu senenin başından itibaren pazarlama stratejimiz olan ''Honda'ya değer'' doğrultusunda gerçek fiyat uygulamaya devam ediyoruz. Çok büyük bir kur değişikliği gibi etkenler olmadığı sürece o fiyat seviyemizi koruyarak müşterimizi yanıltmamaya çalışıyoruz. Bu stratejimiz devam edecektir diye düşünüyorum. Son dönemlerde baktığımızda bir hafta içinde kurlar yüzde 6 oranında artmış. Otomobil fiyatlarını yüzde 6 civarında bir anda artırmak pek olası değil. Onun için bu dönemde tüm otomobil camiasının gerçekçi fiyat uygulamasının hem pazarın gerçeğini görmek hem de müşteri memnuniyeti açısından önemli bir etken olduğuna inanıyorum. Bizler gerçekçi fiyat uygulamasına devam edeceğiz.''