BIST 9.541
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.475,45
HABER /  GÜNCEL

Hollande Cezayir'deki 'baş kesmeyi' kınadı

Cezayir'de Irak Şam İslam Devleti'ne bağlı bir örgüt olduğu belirtilen ve kendisini 'Halifenin askerleri' olarak tanımlayan bir örgüt, kaçırdığı Fransız turist Herve Gourdel'in başını keserek öldürdüğünü iddia ettiği bir videoyu internette yayımlanmıştı.

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bir Fransız vatandaşının Cezayir'de IŞİD'e bağlı bir örgüt tarafından "başının kesilerek" öldürülmesini kınadı.

Cezayir'de Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı bir örgüt olduğu belirtilen ve kendisini 'Halifenin Askerleri' olarak tanımlayan bir örgüt, kaçırdığı Fransız turist Herve Gourdel'in başını kesmişti.

Cumhubaşkanı Hollande olayı "zalim ve korkakça" olarak niteledi ve "IŞİD'e yönelik saldırılarımız sürecek" dedi.

İnternette yayımlanan ve "Fransız hükümetine kanlı bir mesaj" yazısıyla başlayan videoda yüzü maskeli militanlar önce Fransa'nın IŞİD'e karşı yürüttüğü hava operasyonlarının durdurulmaması nedeniyle Gourdel'in öldürüleceğini söyledi.

Ardından da Herve Gourdel olduğu belirtilen kişinin kafası kesildi.

Aynı örgüt Pazartesi günü de bir video yayımlamış ve Fransa'nın IŞİD karşıtı koalisyondan çıkmaması halinde Gourdel'in öldürüleceğini söylemişti.

Fransa'nın Nice şehrinden Cezayir'e turist olarak giden 55 yaşındaki Gourdel, Cezayir'in Kabylie bölgesinde kaçırılmıştı.

Gourdel'in kaçırıldığı haberinin gelmesinin ardından ülkenin İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "Yeni bir barbarlık gösterisi" demişti.

Olayın ardından Fransa'nın Orta Doğu ve Afrika'daki 30 dış temsilciliğinde de 'terör alarmı' seviyesi yükseltilmiş ve güvenlik önlemleri artırılmıştı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise, Gourdel'in kaçırıldığı haberinin çıkmasının ardından "Teröristlerle hiçbir şekilde pazarlık yapılamaz" demiş ve "Eğer onların talepleri karşısında bir milim dahi taviz verirseniz kazanmalarına izin vermiş olursunuz" ifadelerini kullanmıştı.

Dördüncü 'baş kesme' videosu

Gourdel olduğu sanılan kişinin başının kesildiği video, IŞİD ve IŞİD'i destekleyen örgütler tarafından yayımlanan dördüncü video oldu.

Daha önce ABD'li gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'u başını keserek öldüren IŞİD, ardından İngiliz insani yardım görevlisi David Haines'i de yine aynı şekilde öldürmüş ve bir diğer İngiliz Alan Henning'in de aynı şekilde öldürüleceği konusunda tehdit mesajları vermişti.

Tüm videolarda ABD ve müttefiklerinin IŞİD'e karşı yürüttükleri operasyonlar nedeniyle 'cezalandırıldığı' belirtiliyordu.

Son video ise ilk kez IŞİD tarafından değil, IŞİD'e desteğini açıklamış bir örgüt tarafından çekilip internete kondu.