BIST 9.462
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.498,31
HABER /  DÜNYA

Hollanda'da Türkler kaybetti

Hollanda Seçim Kurulu'nun hafta başında yaptığı resmi açıklama sonrasında Türk seçmenin oylarının boşa gittiği ortaya çıktı.

Abone ol

Farklı partilerden 14 Türk kökenli adayın yarıştığı seçimlerde, 230 bin Türk seçmenden sadece 90 bininin sandık başına gitmesi ise hayal kırıklığı yarattı.

Hollanda Seçim Kurulu, hafta başında yaptığı resmi açıklamada meclise giren Türk kökenli vekil sayısında değişiklik olmaması, 'Seçimleri kazanan partiler, kaybeden Türkler' şeklinde yorumlandı. Türk seçmenin seçimlere katılım oranının yüzde 37,5'ta kalmasını ve Türk kökenli seçmenin kullandığı toplam 90 bin oyun, gelişigüzel 14 aday arasında dağılmasını değerlendiren UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör, yaptığı değerlendirmesinde, seçimlerin mağlubunun Türkler olduğunu söyledi.

Parti listelerinin seçilebilecek sırasında yer alan 3 Türk kökenli vekilin meclise girmesini  'Bu seçimlerde kazanan partiler, kaybeden Türkler' oldu şeklinde değerlendiren Güngör, konu hakkında yaptığı açıklamasında 'Bu seçimler bizim için bir kayıp, partiler için kazanç oldu. Türklerin oylarının büyük çoğunluğu İşçi Partisi'ne (PvdA) gitti. Bu seçimlerde partilerin ciddi bir hesabı vardı ve bence amaçlarına da ulaştılar. Oylarımızı aldılar ama Türk kökenli milletvekili sayımızı da düşürdüler.

TÜRKLER İÇİN BAŞARI DEĞİL

Katılım oranına baktığımızda yüzde 37,5 olarak görünüyor ama sayı olarak 90 bin olması önemli bir gelişme. Aslında stratejik olarak bu 90 bin oyu kullanabilseydik tercihli oylarla 4 veya 5 milletvekili çıkarabilirdik. Ancak siyasi partilerin seçim öncesi yaptıkları listelerdeki Türk kökenli adayların dağılımı oyların bölünmesini de beraberinde getirdi. Türk adaylara verilen oyların sayısının 90 bini bulmasına rağmen bugün sadece 3 Türk kökenli milletvekili meclise girmiştir. Ben bunu Hollanda Türkleri adına başarı olarak görmüyorum.  Neden, çünkü bu sayıya 4 veya 5 tane milletvekili tekabül etmektedir'dedi.

SANDIK BAŞINA GİTMEYEN SEÇMENİN İKİ NEDENİ VAR

Türk seçmenin yüzde 60,5'unun sandık başına gitmemesi konusunu da değinen Güngör, 'Bunun birçok sebepleri var. Birinci neslin önemli bir bölümü Türkiye'de. Oradan ciddi bir kaybımız var. Seçim öncesi seçmenin ciddi bir şikayeti gündeme gelmişti. Bugüne kadar oy verip seçtikleri Türk asıllı vekillerin kendilerini görmezlikten gelmesinden şikayetçi oldular. Ve buna tepki olarak ta sandık başına gitmeyi düşünmediklerini söylemiştiler. Yeni adaylar, seçmenin bu eğilimini yenmeye çok uğraştılar ama demek ki başarılı olmadılar' dedi.